Τον Ιάκωβο Απέργη, τον μάγειρα του Τζάνειου Νοσοκομείου, τον γνωρίσαμε τους τελευταίους μήνες. Είναι εκείνος που κατάφερε να δώσει άλλο νόημα στην έννοια “νοσοκομειακό φαγητό”. Ένας νέος άνθρωπος με όνειρα, θετική διάθεση και αγάπη για τη δουλειά του μα πάνω απ’ όλα με ευγένεια, ήθος και όρεξη να δημιουργήσει. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη τέτοιους ανθρώπους για να παραδειγματιστεί…(ας μου επιτραπεί το σχόλιο…)

Ακολουθεί μια μίνι συνέντευξη καθώς και δύο συνταγές που ο Ιάκωβος Απέργης μας παραχώρησε και τον ευχαριστούμε πολύ.

Της Ελευθερίας Αντύπα

Πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την μαγειρική;
Tο 1990 μετά από προτροπή του Γιώργου Τσελεμεντέ.
Πώς βρέθηκες να μαγειρεύεις στο Τζάνειο νοσοκομείο;
Έκανα αίτηση μετά από ενημέρωση ενός ξάδερφου της γυναίκας μου, ότι ζητάνε μάγειρες στα νοσοκομεία και έκανα στον Πειραιά ενώ ήταν λιγότερες οι θέσεις.
Ποιο ήταν το «μαγειρικό» σου όραμα σου όταν πήγες εκεί;
Να τρώνε οι ασθενείς ζεστό και σπιτικό φαγητό.


Σου επέτρεψαν οι συνθήκες να κάνεις αυτό που επιθυμούσες μαγειρικά;
Όχι από την αρχή, λόγω του ότι ήμουν ακόμα καινούριος, αλλά με την πάροδο του χρόνου και μέσα από προσωπικές μου διεκδικήσεις.
Τι ηλικιών είναι οι ασθενείς για τους οποίους μαγειρεύεις;
Από 4 εώς και 80 ίσως και παραπάνω.
Ποιες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις στα γεύματα που ετοίμαζες και φυσικά ποιες είναι ακόμα και τώρα οι αντιδράσεις των ασθενών; Τι σου λένε;
Πολύ θετικές ασθενών και γιατρών,τους οποίους δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί και αυτοί δίνουν τον δικό τους αγώνα, άρα και αυτοί δικαιούνται καλό φαγητό.
Ποιες είναι οι σπεσιαλιτέ σου;
Μπιφτέκι ψαριού που με έκανε και γνωστό σε ασθενείς και γιατρούς. Tα κοκκινιστά μου και κάποιες άλλες πινελιές σε μονότονα και άχρωμα φαγητά.
Ύστερα από την προβολή της δουλειάς σου απέκτησες αναγνωρισιμότητα. Είχες προτάσεις για νέες συνεργασίες; Ίσως και στην τηλεόραση;
Ναι, είχα και μάλιστα θα ξεκινήσω, πρώτα ο Θεός, ως καθηγητής στο ΙΕΚ Όμηρος από την 1η Μαρτίου. Επίσης ξεκινάω να γράφω ένα βιβλίο με τον κύριο Ηλία Μαμαλάκη και τον κύριο Δημήτρη Κουρέτα, καθηγητή πανεπιστημίου με συνταγές για κάποιες ομάδες ασθενειών.

Θα σε ενδιέφερε να κάνεις δική σου εκπομπή στην τηλεόραση;
Ναι, αν ήταν και κάτι που έχει να κάνει και με την υγεία σίγουρα, άλλωστε θέλω να βελτιώσω τις γνώσεις μου, ειδικά στο κομμάτι της μαγειρικής πάνω στην διατροφή του ασθενή.
Ποιοι είναι οι στόχοι σου επαγγελματικά;
Να παραμείνω στον χώρο των μαγειρείων στα νοσοκομεία και να μπορέσω να προσφέρω το καλύτερο σε γιατρούς και ασθενείς, γιατί το δικαιούνται και το αξίζουν! Να ξαναζωντανέψουν τα νοσοκομεία με μάγειρες νέους, καινούρια μηχανήματα ώστε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες και να εξελισσόμαστε και εμείς οι ίδιοι.

Τι έχεις να πεις στα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα την επαγγελματική τους πορεία;
Να διώξουν από πάνω τους την λέξη ΣΕΦ και να κοιτάξουν να την κερδίσουν, να είναι ταπεινοί, να σέβονται, να μάθουν πρώτα να δουλεύουν και να μην χάσουν ποτέ την ανθρωπιά και την αξιοπρέπεια τους για χάρη των τίτλων!
Μπορείς να μας δώσεις μια γρήγορη και εύκολη συνταγή;
Τρουφάκια:
Υλικά: 2 πακέτα μπισκότα γεμιστά
Μισό πακέτο πτι μπερ
Ένα κουτί φιλαδέλφεια 200gr
1 ποτηράκι μικρό κονιάκ ή χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα! Το βγάζουμε και πλάθουμε τα τρουφάκια, σε ό,τι μέγεθος εμείς θέλουμε και τα ρολάρουμε πάνω σε σκόνη κακάο ή τρούφα ή τριμμένο αμύγδαλο ή ινδική καρύδα.

Και η συνταγή που τον έκανε αγαπητό στους ασθενείς…
Μπιφτέκι ψαριού:
Υλικά: 2 μεγάλα φιλέτα πέρκας κατεψυγμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 μέτρια κολοκύθια
1 μέτριο καρότο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.τ.σ. μουστάρδα
λίγο σέλινο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λάδι, φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση: Βγάζουμε το ψάρι από την κατάψυξη και πριν ξεπαγώσει εντελώς (για να μη λιώσει) το κόβουμε σε κομμάτια και το περνάμε από το μπλέντερ. Τρίβουμε στον τρίφτη το καρότο και τα κολοκυθάκια και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλινο. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά, προσθέτουμε τη μουστάρδα, αλατοπίπερο, ρίγανη, λάδι και φρυγανιά, όσο πάρει ώστε να σφίξει το μείγμα και να πλάθεται. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και πλάθουμε μπιφτέκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί, αφού προηγουμένως το λαδώσουμε καλά για να μην κολλήσουν. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς. Συνοδεύουμε τα μπιφτέκια ψαριού με ντιπ γιαουρτιού, που έχουμε εν τω μεταξύ ετοιμάσει. Προσθέτουμε στο γιαούρτι τη μαγιονέζα και τη γλυκιά πάπρικα, ανακατεύουμε να αναμειχθούν καλά και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *