Ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης είναι ένας από τους νεότερους δημάρχους της Αττικής, πολύ δραστήριος και εργατικός, με στόχο του να εργάζεται έντιμα και με ζήλο για το καλό όλου του Αλίμου. Πρόσφατα μια ομάδα παιδιών του ζήτησε να διακοσμήσει με γκράφιτι τον εξωτερικό τοίχο του γηπέδου Τραχώνων. Το αποτέλεσμα είναι πανέμορφο!
της Ελευθερίας Αντύπα
Ο εξωτερικός τοίχος του γηπέδου Τραχώνων στον Άλιμο έχει πάρει «ζωή» με όμορφα γκράφιτι. Πως προέκυψε αυτή η ιδέα και ποιοι είναι οι δημιουργοί των γκράφιτι;
Οι ειδικοί λένε πως γκράφιτι υπήρχαν και στην αρχαία Ελλάδα και στην αρχαία Πομπηία και αλλού. Σ΄ εμάς εμφανίστηκαν στο τέλος της δεκαετίας του ΄80 κι άρχισαν να εξαπλώνονται. Θέλω να πω, δεν είναι κάτι τόσο καινούργιο και πρωτόγνωρο.
Όταν ήρθαν νέα παιδιά από τον Δήμο μας και μου το πρότειναν, σκέφτηκα, γιατί όχι; Ατέλειωτοι τσιμεντένιοι τοίχοι, βρώμικοι, με κατάλοιπα από παράνομες αφισοκολλήσεις… Ήρθαν και άλλα παιδιά από άλλες περιοχές, έγιναν μια παρέα και μέσα σε μία Κυριακή, με εξαιρετική γρηγοράδα και ακρίβεια αποτύπωσαν την ευαισθησία τους και το ταλέντο τους στους τοίχους του γηπέδου.
Υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το γκράφιτι είναι μουτζούρα και το διώκουν. Εσείς αντιθέτως υποστηρίξατε αυτή την προσπάθεια. Τι σας έκανε να πείτε ναι σε αυτή την ιδέα;
Ναι, συχνά το γκράφιτι διχάζει και τίθεται το ερώτημα αν πρόκειται για βανδαλισμό ή Τέχνη. Λένε επίσης ότι το γκράφιτι κινείται στα όρια της πρόκλησης και της επιθετικότητας. Όμως, εγώ ασπάζομαι αυτό που λένε κάποιοι, ότι πρόκειται για μια επιθετικότητα που αρχίζει και τελειώνει στο χρώμα.
Το θεωρώ αισθητική πράξη και μάλιστα, όταν νέα παιδιά έρχονται στη Δημοτική Αρχή, το προτείνουν και το εκτελούν, ε, τότε είναι και πολιτική πράξη…
Κι όσον αφορά στο ότι στην Ελλάδα τα γκράφιτι αγνοούνται ή διώκονται σας μεταφέρω τα λόγια του καθηγητή Μάνου Στεφανίδη για το γκράφιτι: «Ας είναι αυτή η τελευταία βία που θα πλήξει τον τόπο, που θα απειλήσει το συλλογικό ήθος και τη δημόσια αισθητική».
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η απόφαση παραχώρησης από την ΕΤΑΔ όλου του παραλιακού μετώπου της πόλης στο Δήμο Αλίμου. Είστε ικανοποιημένος με αυτό και πως σκέφτεστε να αξιοποιήσετε αυτή την απόφαση;
Ικανοποιημένος, διότι υλοποιείται η πάγια διεκδίκηση του Δήμου μας, να αναλάβει τη Διοίκηση και τη Διαχείριση του παραλιακού του μετώπου. Η παραλία είναι κομμάτι της πόλης μας και δεν μπορεί να είναι ξεχωριστό «κρατίδιο». Προγραμματίζουμε την αξιοποίηση του χώρου, ώστε να έχουμε ήπια ανάπτυξη, με σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνία. Η ανάπλαση και η ανάδειξη του χώρου σε τόπο περιπάτου και αναψυχής, φιλικό προς τον πολίτη (ιδίως τον πεζό), με ποιότητα, πράσινο και ήπιες χρήσεις πολιτισμού, τουρισμού και αναψυχής είναι ο στόχος μας. Θα εκπονήσουμε ειδική Μελέτη και θα την καταθέσουμε στην ΕΤΑΔ εντός του Α’ εξαμήνου του 2017.
Ποια η θέση του Δήμου σας απέναντι στο προσφυγικό;
Ο Δήμος μας είναι από τους ελάχιστους στη χώρα που σήκωσαν και σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο μέρος από το φαινόμενο. Στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά (που εν μέρει ανήκει στο Δήμο Αλίμου) φιλοξενούνται εδώ και έναν χρόνο 2.500 – 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο αριθμός αυξομειώνεται. Επίσης στον Άλιμο δημιουργήθηκε ένα από τα 40 κέντρα φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων – μεταναστών που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Η θέση μας είναι ότι το φαινόμενο μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη συνεργασία Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη δημιουργία πολλών, μικρών, αποκεντρωμένων μονάδων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα πληρούν στοιχειώδεις προδιαγραφές ποιότητας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των φιλοξενούμενων. Παρόλο που το Υπουργείο συμφωνεί με τη θέση αυτή, μέχρι σήμερα κινείται πολύ αργά.
Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος σας και πως πιστεύετε ότι θα λυθούν;
Η στέρηση των πόρων με ευθύνη του Κράτους και η συνεχής ανάθεση αρμοδιοτήτων από το Κράτος στο Δήμο, ενώ δεν παρέχονται ούτε χρήματα ούτε ανθρώπινο δυναμικό (π.χ. η λειτουργία Πολεοδομίας από το Δήμο). Το ελλιπές και προβληματικό νομικό πλαίσιο. Οι πολλαπλοί έλεγχοι νομιμότητας: πολλά και διαφορετικά όργανα του Κράτους ελέγχουν ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα, προκαλώντας καθυστερήσεις στη λειτουργία μας. Η απίστευτη γραφειοκρατία, που μας ταλαιπωρεί και μας καθυστερεί καθημερινά. Και βέβαια, η έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών – προσωπικού για τις υπηρεσίες μας.
Ποιοι αρχικοί σας στόχοι για τον Δήμο έχουν επιτευχθεί και είστε περήφανος γι’ αυτούς;
Όταν αναλάβαμε το Δήμο, ως νέα Δημοτική Αρχή, το στοίχημα ήταν διπλό. Αφενός να νιώσουν δικαιωμένοι για την επιλογή τους, όσοι μας είχαν ψηφίσει, και αφετέρου να πείσουμε αυτούς, που δεν μας είχαν ψηφίσει, ότι θα εργαζόμαστε έντιμα και με ζήλο για το καλό όλου του Αλίμου.
Με λίγα λόγια, έπρεπε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των κατοίκων, γιατί αλλιώς, ό,τι προσπαθούσαμε, θα σωριαζόταν πάνω στη δυσπιστία και την αδιαφορία.
Αυτός ήταν ο πρώτος στόχος και θεωρούμε κι εγώ κι οι συνεργάτες μου ότι τον πετύχαμε. Είναι συγκινητικό ότι υπάρχει δημότης που μου έστειλε τους πρώτους μήνες επικριτική επιστολή, ενώ στη συνέχεια κάθε τόσο μου στέλνει ενισχυτικά μηνύματα με επαίνους κι ευχές.
Το πρώτο βήμα έγινε με την καθαριότητα και τη φροντίδα του πρασίνου. Δουλέψαμε όλοι, αιρετοί κι εργαζόμενοι, κοπιάσαμε, και το αποτέλεσμα ήταν να αναγνωρίζουν οι περισσότεροι σήμερα ότι έχουμε επιτέλους μια φροντισμένη πόλη με καθαρούς δρόμους και κλαδεμένα τα δέντρα της.
Επίσης, το καλοκαίρι που μας πέρασε εγκαινιάσαμε το Θερινό μας Σινεμά στην Παραλία. Ήταν κι αυτό μια υπόσχεση…
Κατά τ΄ άλλα, επισκευάσαμε Παιδικές Χαρές, εγκαταστήσαμε Υπαίθρια Γυμναστήρια, υιοθετήσαμε Γραμμή Δημότη και την εφαρμογή Novoville, μαζέψαμε τις ελιές από τους δημόσιους χώρους, για να γίνουν λάδι για τις ευπαθείς ομάδες του Κοινωνικού Παντοπωλείου μας… και πολλά άλλα, που όμως δεν είναι ποτέ αρκετά για μια πόλη που, όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί, έχει διαρκώς τις ανάγκες της.
Βλέπουμε ότι επενδύετε στον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής μέσα από διάφορες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες…
Ο Άλιμος έχει θησαυρούς. Δεν είναι μόνο η πατρίδα του μεγάλου ιστορικού, του Θουκυδίδη. Υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που ανάγονται στον 23ο αιώνα π.Χ. Έχουμε δύο αρχαία θέατρα, το ένα μάλιστα με ορθογώνια ορχήστρα. Είμαι ευγνώμων σε κάποιες προηγούμενες Δημοτικές Αρχές, που δούλεψαν σοβαρά πάνω στο θέμα. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι του Αλίμου αγνοούν αυτόν τον πλούτο.
Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αυτή την αρχαία κληρονομιά της πόλης αλλά, για να γίνει σωστή δουλειά, χρειάζονται, όπως καταλαβαίνετε πολλά χρήματα. Πάντως, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Για παράδειγμα, στις 18 Δεκεμβρίου οργανώνουμε τετράωρη πεζοπορική διάσχιση στους πιο σημαντικούς σταθμούς της αρχαίας ιστορίας του Αλίμου.
Από νεαρή ηλικία ασχοληθήκατε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι είναι αυτό που σας ώθησε στην ενασχόληση με τα κοινά;
Οι γονείς μου ήταν μικρά παιδιά στη χούντα. Όταν έγινε η μεταπολίτευση, όπως οι περισσότεροι αυτής της γενιάς, πολιτικοποιήθηκαν έντονα. Εγώ γεννήθηκα πέντε χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας. Μοιραία, πρόλαβα το συγκεκριμένο κλίμα εκείνης της εποχής. Έπειτα, ως έφηβος είχα μια διαρκή ανησυχία και ήθελα να κάνω κάτι σπουδαίο, για ν΄ αλλάξω τον κόσμο.
Ίσως αυτά να έπαιξαν το ρόλο τους και βρέθηκα στα 24 μου για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος. Από κει και πέρα ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη η πορεία…
Είστε ένας νέος άνθρωπος και πολύ δημοφιλής στον Δήμο σας. Πολλοί συζητούν ότι σκοπεύετε να θέσετε υποψηφιότητα και ως βουλευτής στο μέλλον.
Αυτές τις συζητήσεις τις ακούω κι εγώ. Κάποιοι έρχονται και τα λένε και σ΄ εμένα προσωπικά, ίσως επειδή υπήρξα ειλικρινής και παραδέχτηκα κάποια στιγμή δημοσίως ότι έχω φιλοδοξίες. Δεν το βρίσκετε όμως ανόητο, τη στιγμή που ζήτησα από τον κόσμο του Αλίμου να με ψηφίσει, για να βελτιώσω την καθημερινή ζωή στην πόλη και τη στιγμή που μόλις κλείσαμε ως Δημοτική Αρχή τη διετία, να γίνονται συζητήσεις με τέτοιο θέμα;
Πως περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας, όταν υπάρχει;
Ο ελεύθερος χρόνος μου είναι ελάχιστος. Εγώ το έχω επιλέξει, δε μου φταίει κανένας. Νομίζω όμως ότι αργά ή γρήγορα κάτι πρέπει να κάνω γι΄ αυτό. Ο άνθρωπος, για να σκέφτεται καλύτερα, έχει ανάγκη από ξεκούραση και ανάσες προσωπικής ευχαρίστησης… Μου λείπουν τα βιβλία μου…
Ποιο είναι το μότο σας;
Μην αναβάλλεις. Κάνε σήμερα ό,τι μπορείς να κάνεις αύριο.
Αυτό τον καιρό τι ετοιμάζετε;
Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου οργανώσαμε ημερίδα με θέμα τα χρηματοδοτικά μοντέλα για την ενεργειακή ανακαίνιση δημοτικών κτηρίων σε κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης, έχοντας ως βάση το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα CERtus, στο οποίο ο Άλιμος συμμετέχει μαζί με άλλους δήμους.
Λίγες μέρες πιο πριν αρχίσαμε μια σοβαρή καμπάνια για την Ανακύκλωση με σύνθημα: «Όταν σου λέω πράσινο, να βγαίνεις». Ξεκινήσαμε από το χώρο του διαδικτύου και φιλοδοξούμε να διαδώσουμε την ιδέα και την πράξη της ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά.
Και φυσικά ετοιμάζουμε τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές μας με πολλές χαρούμενες εκδηλώσεις για τα παιδιά, αλλά φέρνουμε και για τους μεγάλους τον Διονύση Σαββόπουλο, στις 29 Δεκεμβρίου, σε μια δωρεάν συναυλία στο Κλειστό Γυμναστήριο Αλίμου.