Του Νίκου Νικήτα
Υπάρχει κάτι ιδιαίτερα ελκυστικό στην τεχνολογία. Με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται. Νέα είδη, νέα προγράμματα, νέες συνήθειες έρχονται και παίρνουν θέση στη ζωή μας. Σήμερα, συνηθίζουμε να έχουμε μια κινητή συσκευή μαζί μας όπου κι αν πάμε. Είτε πηγαίνουμε διακοπές, είτε μια εκδρομή, ακόμα και μια βόλτα να πάμε πάντα έχουμε ένα κινητό τηλέφωνο ή ένα τάμπλετ μαζί μας. Προς διευκόλυνση μας, προφανώς. Βέβαια, πέρα από το να καλύπτουν τις ανάγκες μας για επικοινωνία, τα κινητά μας περιλαμβάνουν και πολλές χρήσιμες εφαρμογές. Μερικά είδη εφαρμογών θα δούμε μαζί σε αυτό το άρθρο. Θα αναφερθώ και σε κάποια παραδείγματα…
Μηνύματα
Ξεκινώντας με το πιο απλό παράδειγμα, αφού όλοι μας έχουμε πλέον ζήσει, και λόγω της πανδημίας, την καθημερινή χρήση μηνυμάτων. Για όσους δεν γνωρίζουν, για να στείλουμε ένα μήνυμα, με κάθε κινητή συσκευή, χρησιμοποιούμε μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Απλά, οι καλοί προγραμματιστές μας έδωσαν την ευκολία να πατάμε το κουμπί π.χ «Μηνύματα».και κατευθείαν να γράφουμε και να στέλνουμε χωρίς να μπαίνουμε στη διαδικασία να σκεφτούμε πως έγινε μια σειρά από πολλές ενέργειες, οι οποίες καλύφθηκαν για την δική μας ευκολία. Εκτός από τα σύντομα μηνύματα SMS ( = Short Message Service) και τα μηνύματα πολυμέσων MMS ( = Multimedia Messaging Service), έχουμε συνηθίσει και στο να είμαστε δικτυωμένοι με τους φίλους μας, τους ακολούθους μας, μοιράζοντας περιεχόμενο και μηνύματα με πολλές άλλες υπηρεσίες όπως στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα. Γι’αυτό, μια καλή ιδέα είναι να έχουμε μαζί μας και την ανάλογη εφαρμογή του αγαπημένου μας κοινωνικού δικτύου (π.χ. Facebook Messenger, Instagram, WhatsApp, Telegram).
Βιντεοκλήσεις
Ένα θέμα που ξεκίνησε σε μεγαλύτερη κλίμακα φέτος, λόγω της πανδημίας, είναι αυτό των τηλεδιασκέψεων. Πλέον οι γνωστές μας βιντεοκλήσεις δεν είναι μόνο για τους φίλους μας, ούτε για δύο το λιγότερο άτομα. Πολλές από τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες περιέχουν διασκέψεις, συναντήσεις και συμβούλια με μεγάλο αριθμό ατόμων. Οι εφαρμογές των αγαπημένων μας κοινωνικών δικτύων μέχρι πριν λίγο καιρό υποστήριζαν έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Πλέον ο αριθμός αυξήθηκε και αντί να ανοίγουμε ένα παράθυρο, ανοίγουμε ολόκληρο δωμάτιο όπως π.χ. στο Messenger Rooms.
Υπάρχουν και εφαρμογές ειδικά για τηλεδιασκέψεις όπως τα Skype, FaceTime, Google Duo, Discord, Marco Polo.
Εφαρμογή για τα λεωφορεία
Αν και όπου είναι δυνατόν προτείνεται να αποφεύγεται η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, πάντα μια εφαρμογή που θα μας πληροφορήσει για τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι χρήσιμη όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους γύρω μας. Το OASA Telematics, (διαθέσιμο για iOS, Android και Windows Phones) μπορεί να μας βοηθήσει πολύ.
Χάρτες
Όπου και να είμαστε, είναι πάντα καλή ιδέα να έχουμε μια εφαρμογή με χάρτη στο κινητό μας. Μπορεί να χρειαστεί να δούμε μια περιοχή, να αναζητήσουμε, να εξερευνήσουμε ή και να βοηθήσουμε κάποιον να βρει τον δρόμο του. Όμως, ας μην βασιζόμαστε μόνο σε εφαρμογές με χάρτες που χρειάζονται σύνδεση στο διαδίκτυο. Υπάρχουν και offline maps. Σε αυτό το link μπορούμε να μπούμε και να κατεβάσουμε τους χάρτες της Google για χρήση εκτός σύνδεσης ανάλογα τη συσκευή μας (Android/iOS) ακολουθώντας τις οδηγίες. Για Android, μια εναλλακτική είναι αυτή η εφαρμογή (Offline Map Navigation) με χάρτες εκτός σύνδεσης ιδανική για όσους ταξιδεύουν.
Ξενοδοχεία, Πτήσεις, Εστιατόρια
Για τις καλοκαιρινές μας διακοπές, θέλουμε να γνωρίζουμε που θα πάμε, με τι θα ασχοληθούμε, τι κριτικές έχει το μέρος που θέλουμε να επισκεφτούμε. Θέλουμε να φτιάξουμε ένα πλάνο, να κάνουμε κράτηση για τις περιηγήσεις και τις δραστηριότητές μας. Εφαρμογές όπως οι: Tripadvisor και Trivago θα μας βοηθήσουν αρκετά να σχεδιάσουμε τα ταξίδια μας.
Σημειωματάριο
Όσο κι αν μας κάνει έκπληξη, πολύ συχνά κάτι θα μας χρειαστεί να σημειώσουμε και δεν είμαστε πάντα κοντά σε χαρτί και στυλό. Επίσης, για καλή μας τύχη, τα σημειωματάρια, όπως και οι εφαρμογές μηνυμάτων (με εξαίρεση τα κοινωνικά δίκτυα και τις βιντεοκλήσεις για κάποιες συσκευές) είναι διαθέσιμα σε όλες τις κινητές συσκευές σχεδόν.
Για όσους έχουν smartphone/tablet υπάρχουν οι λεγόμενες To Do Apps όπου σημειώνουμε λίστες με πράγματα που θέλουμε να κάνουμε (όπως μια λίστα για ψώνια). Μπορούμε να δοκιμάσουμε τις: Google Keep, Todoist, Wunderlist.
(Συμβουλή: Αν δεν μπορούμε να σημειώσουμε, μπορούμε πάντα να φτιάξουμε ένα μήνυμα – χωρίς να το στείλουμε κάπου – και να το αποθηκεύσουμε ως πρόχειρο).
Έγγραφα
Για όσους γράφουν και διαβάζουν έγγραφα συχνά προγράμματα που ανοίγουν και επεξεργάζονται αρχεία PDF (συνήθως προεγκατεστημένα σε android συσκευές) όπως και εφαρμογές γραφείου θα τους είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα. Μερικά παραδείγματα: Adobe Acrobat Reader, Microsoft Office.
Το κατάστημα εφαρμογών
Τα περισσότερα κινητά σήμερα έχουν την ανάλογη εφαρμογή γνωστή ως κατάστημα εφαρμογών. Ίσως κάτι μας θυμίζουν τα: Apple App Store, Google Play, Opera Mobile Store. Μέσω αυτής κατεβάζουμε τις περισσότερες (αν όχι όλες) από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούμε. Εκεί θα αναζητήσουμε αυτά που μας ενδιαφέρουν από παιχνίδια μέχρι και κάποια από τα χρήσιμα προγράμματα που είδαμε πριν. Μαζί με το λειτουργικό σύστημα της συσκευής μας καλό είναι, αν έχουμε την δυνατότητα, να το ενημερώνουμε και αυτό. Οι ενημερώσεις εκτός από περισσότερη ασφάλεια μας δίνουν και πιο πρόσφατο περιεχόμενο, οπότε ας μην το παραβλέψουμε.
Εσείς ποιες εφαρμογές θα διαλέξετε να έχετε μαζί σας;