Γράφει η Ολυμπία Σαρδελή
Παιδίατρος, MSc, PhDc
Επιστημονικός Συνεργάτης Παιδοαλλεργιολογικής & Παιδοπνευμονολογικής Μονάδας, Π.Γ.Ν. «Αττικόν»
Αν και η άνοιξη αποτελεί μία από τις ομορφότερες εποχές του χρόνου για πολλούς, για άλλους αποτελεί περίοδο που συνδέεται με έντονα αλλεργικά συμπτώματα, τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
Ως εποχική ορίζεται η αλλεργία που εμφανίζεται διαφορετικές εποχές του χρόνου. Τα συμπτώματα της αλλεργίας στα παιδιά εμφανίζονται όταν εισέρχονται αεροαλλεργιογόνα στα μάτια, τη μύτη ή το λαιμό τους. Αυτό συμβαίνει μόνο στα παιδιά που είναι αλλεργικά, δηλαδή είναι ευαισθητοποιημένα σε κάποια αεροαλλεργιόνα. Τα συμπτώματα της αλλεργίας εκδηλώνονται με τη μορφή της αλλεργικής ρινίτιδας, της επιπεφυκίτιδας ή και του άσθματος, ενώ μπορεί να ποικίλουν στην έκφραση ή την έντασή τους.
Αλλεργική ρινίτιδα: έντονο μπούκωμα, καταρροή, πολλαπλοί πταρμοί, κνησμός στη μύτη
Αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα: φαγούρα στα μάτια και τη μύτη, κόκκινα μάτια, δακρύρροια, ρινική καταρροή
Άσθμα: βήχας επίμονος, ξηρός, δυσκολία στην αναπνοή, «σφύριγμα», εύκολη κόπωση
Τα πιο συχνά αεροαλλεργιογόνα που είναι υπεύθυνα για τις αλλεργίες της άνοιξης είναι η γύρη των γρασιδιών, της ελιάς και η γύρη από το φυτό περδικάκι.
Η διάγνωση τίθεται με βάση το αναλυτικό ιστορικό του παιδιού, την κλινική εξέταση, ενώ για την ανεύρεση του υπεύθυνου αεροαλλεργιογόνου απαιτείται αλλεργιολογικός έλεγχος (όπως είναι οι δερματικές δοκιμασίες δια νυγμού).
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της εποχικής αλλεργίας, αυτή θα πρέπει να έχει ως στόχο τόσο την πρόληψη της εμφάνισης των συμπτωμάτων όσο και τη φαρμακευτική θεραπεία για την υποχώρηση αυτών εφόσον εκδηλωθούν.
Η πρόληψη αφορά την αποφυγή των υπεύθυνων αλλεργιογόνων, κάτι που όμως στην περίπτωση των γύρεων – οι οποίες μεταφέρονται με τον αέρα χιλιόμετρα μακριά – είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί. Μερικά μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε, είναι τα εξής:
- αποφεύγουμε δραστηριότητες με τις οποίες τα παιδιά έχουν στενή επαφή με γύρεις (πχ ποδόσφαιρο σε γρασίδι, κηπουρική)
- συστήνουμε πλύσιμο χεριών-προσώπου όταν το παιδί επιστρέφει σπίτι από παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο
- αερίζουμε το σπίτι σε ώρες χαμηλής συγκέντρωσης αεροαλλεργιογόνων (11πμ-17μμ), μετά κλείνουμε τα παράθυρα ειδικά εάν έχει αέρα
- συχνό πλύσιμο ρούχων και στέγνωμα σε στεγνωτήριο
Όσον αφορά τη θεραπεία, αυτή περιλαμβάνει ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά, κολλύρια ή εισπνεόμενα αναλόγως των συμπτωμάτων. Σε δύσκολες περιπτώσεις προτείνεται η ανοσοθεραπεία, η οποία αποτελεί τη μόνη λύση για την ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.