Αδιαμφισβήτητα η εφημερίδα “Νέος Κόσμος” της Μελβούρνης είναι μία από τις μεγαλύτερες ομογενειακές εφημερίδες στον κόσμο. Η πρώτη επαφή του thespotlight.gr με την εφημερίδα, ήταν στη συνέντευξη του Ηλία Ντωνούδη, δημοσιογράφου -αθλητικογράφου του “Νέου Κόσμου”. Αυτή τη φορά έχουμε την χαρά και την τιμή να κάνουμε αναδημοσίευση της συνέντευξης του CEO της Intralot Australia, Μάριου Μητρομάρα, στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας, Σωτήρη Χατζημανώλη. Ένας περήφανος Έλληνας, μια αξιόλογη προσωπικότητα.
Τα τελευταία χρόνια, συναντάμε συχνά σε ομογενειακές εκδηλώσεις τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Intralot Australia, κ. Μάριο Μητρομάρα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα κι ένα από τα σημαντικά «μυαλά» της Ελλάδας, που μετοίκησε στην Αυστραλία πριν από μια πενταετία. Ποιος είναι, όμως, ο επαγγελματίας αλλά και άνθρωπος, Μάριος Μητρομάρας;
Τον επισκεφθήκαμε στα γραφεία της INTRALOT στο Port Melbourne και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του, όχι μόνο για τη δράση του στην εταιρία αλλά και για την –κάθε άλλο παρά μονότονη– διαδρομή του από την Αθήνα ως τη Μελβούρνη.
Μιλώντας για την παρουσία της INTRALOT στην Αυστραλία και τη δική του θέση σε αυτήν, ο κ. Μητρομάρας, εξηγεί:
«Είμαι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot Αυστραλίας και της Intralot Gaming Services, και η παρουσία μας χρονολογείται από τον Μάϊο του 2005. Στην Ωκεανία δραστηριοποιούμαστε κυρίως στη Βικτώρια και στη Δυτική Αυστραλία αλλά και στη Νέα Ζηλανδία. Παράλληλα, παρακολουθώ και την αγορά της Νοτιοανατολικής Ασίας, χώρες όπως η Ταϊβάν, η Μαλαισία και οι Φιλιππίνες, όπου δραστηριοποιούμαστε εδώ και αρκετά χρόνια με επιτυχία».
Στη συνέχεια, ο κ. Μητρομάρας, εξηγεί σε τι ακριβώς δραστηριοποιείται η εταιρεία στην Αυστραλία.
«Προσφέρουμε τις προηγμένες τεχνολογικές μας λύσεις και υπηρεσίες στις επαρχίες της Βικτώρια και της Δυτικής Αυστραλίας. Στη Βικτώρια παρέχουμε τις τεχνολογικές λύσεις για τον έλεγχο και την παρακολούθηση λειτουργίας των παιχνιδομηχανών (αυτών που οι Αυστραλοί αποκαλούν «pokies») για λογαριασμό της τοπικής κυβέρνησης. Στη Δυτική Αυστραλία , είμαστε πάροχοι τεχνολογίας στη μοναδική κρατική λοταρία που παραμένει στη χώρα εν λειτουργία, τη Lottery West, όπου παρέχουμε τεχνολογικές λύσεις, προϊόντα και λογισμικό (Software & Hardware solutions and services) προκειμένου η λοταρία αυτή να διεξάγει με επιτυχία τα αριθμητικά τυχερά παιχνίδια, τα «numerical games», όπως λέγονται στη γλώσσα αυτής της βιομηχανίας».
ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Γέννημα-θρέμμα Ελλάδας, το ανήσυχο πνεύμα του σε συνδυασμό με τις συγκυρίες, μετέτρεψαν τον κ. Μητρομάρα σε πολίτη του κόσμου. Ο ίδιος αποδέχεται τον χαρακτηρισμό και μας καλεί σε μια αναδρομή στην μέχρι τώρα πορεία του.
«Η καριέρα μου ξεκίνησε ταυτόχρονα με τις σπουδές μου. Σπούδασα στο Αμερικανικό Κολέγιο της Αθήνας, στο Deree College, και πήρα πτυχίο Bachelor Degree στο τομέα του Management & Organisational Behaviour. Στη συνέχεια, έκανα το μεταπτυχιακό μου στο ALBA, και ταυτόχρονα με τις σπουδές, εργαζόμουν full time. Στα 5 πρώτα χρόνια των σπουδών μου δούλευα στο εργοστάσιο της ΔΑΡΙΓΚ στη Χαλκίδα, μια βαριά βιομηχανία / σιδηρουργία, όπως λέγεται. Ήταν η πρώτη μου δουλειά. Μετά, μεταπήδησα στη Hitachi Electronics. Το πέρασμά μου από ένα μεγάλο γιαπωνέζικο όμιλο, ήταν μεγάλο σχολείο για μένα».
O ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ INTRALOT
Στη συνέχεια, ο κ. Μητρομάρας εντάχθηκε στον όμιλο GERMANOS / Γερμανός το 2000, όπου για 5 περίπου χρόνια, εργάστηκε ως Regional Sales Manager για τον Όμιλο Sunlight,που δραστηριοποιείται στην αμυντική βιομηχανία. «Μια εταιρεία με ιδιαίτερη τεχνολογία / τεχνογνωσία στον τομέα των μπαταριών για αεροπλάνα, υποβρύχια, τορπίλες, τηλεπικοινωνίες και περονοφόρα (forklifts), και μια ακόμα μεγάλη εμπειρία για μένα, μιας και αρχίζω να συνεργάζομαι με κρατικούς οργανισμούς σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο», λέει στον «Νέο Κόσμο».
Το 2005, μετακινήθηκα στην INTRALOT, όπου έμεινα για 4 χρόνια, καλύπτοντας κυρίως την αγορά της ΝΑ Ασίας.
ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
Οι ικανότητές του, ίσως και η έλξη του προς τις προκλήσεις τον οδήγησαν στην Ολυμπιακή Αεροπορία το 2009, σε μια εποχή που ο πάλαι ποτέ κρατικός αερομεταφορέας της Ελλάδας περνούσε στα χέρια του ομίλου MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου.
«Έμεινα για 2 χρόνια στον Όμιλο της MIG. Ήμουν Διευθύνων Εμπορικός Διευθυντής (chief commercial officer) της Olympic Handling, η οποία διαχειρίζονταν τα 33 αεροδρόμια της ελληνικής επικράτειας με προσωπικό γύρω στις τρεισήμισι χιλιάδες ανθρώπους. Πολύ ενδιαφέρουσα εποχή, τότε που η Ολυμπιακή ξαναγεννιότανε από τα αποκαΐδια της κρατικής Oλυμπιακής», λέει στον «Νέο Κόσμο».
ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ INTRALOT
Αν η ζωή μας κινείται σε κύκλους, τότε ένας κύκλος έκλεισε για τον κ. Μητρομάρα, το 2011, με την επιστροφή του στην Intralot.
«Επέστρεψα για να συνεχίσω αυτό που έκανα τα πρώτα 4 χρόνια, δηλαδή να επικεντρωθώ στις αγορές της Ασίας / Νοτιοανατολικής Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, και αρχίζω να ταξιδεύω προς τα μέρη της Ωκεανίας (Αυστραλία και Νέας Ζηλανδία). Η δεύτερη θητεία μου στην INTRALOT είναι και μεγαλύτερης διάρκειας τώρα πια, μιας και συμπλήρωσα ήδη τα 12 χρόνια».
ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Και τι χρόνια, θα πει κανείς, όταν πληροφορηθεί ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot Australia, κ. Μάριος Μητρομάρας σε όλη τη διάρκεια της μέχρι στιγμής καριέρας του, έχει βρεθεί σε περισσότερες από 90 χώρες του κόσμου!
«Πέρασα πάρα πολύ χρόνο σε χώρες όπως η Ταϊβάν, η Κορέα, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Χιλή, σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες, στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, στη Νότιο & Κεντρική Αφρική, σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως Ινδία, Βιετνάμ, Καμπότζη, Ταϊλάνδη Σρι Λάνκα Μπαγκλαντές, Πακιστάν, καθώς και στην Αμερικανική ήπειρο», λέει στον «Νέο Κόσμο».
Ο ίδιος μοιράζεται μαζί μας το μυστικό της προσαρμογής του σε όλες αυτές τις χώρες.
«Κάθε χώρα είναι τελείως διαφορετική και έχει τους δικούς της γραπτούς και άγραφους νόμους. Ο Άγιος Αμβρόσιος είπε ‘When in Rome, Do as the Romans Do’.
Άρα, σε κάθε χώρα πρέπει να συμπεριφέρεσαι σύμφωνα με τα τοπικά ήθη και τα έθιμα, από τον τρόπο που μιλάς, χαιρετάς, δίνεις το χέρι σου ή κάνεις την υπόκλιση, μέχρι και τον τρόπο με τον οποίο θα συναντήσεις και θα μιλήσεις με τον εκάστοτε εκπρόσωπο τοπικής κυβέρνησης ή ιδιωτικού οργανισμού. Πολλά από τα projects που χειρίστηκα μέχρι τώρα στην καριέρα μου, είχαν να κάνουν με κυβερνητικούς και ιδιωτικούς οργανισμούς που λειτουργούν με αυστηρές διαδικασίες και νομοθεσίες, αυτό που αναφέρουμε στην Αυστραλία ως «heavily regulated environments».
ΟΙ… ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Από μια τόσο μεγάλη διαδρομή δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι προκλήσεις.
Ο κ. Μητρομάρας, το επιβεβαιώνει λέγοντας: «Έχω περάσει όμορφες στιγμές, έχω περάσει και επικίνδυνες στιγμές. Υπήρξαν χώρες, όπως η Υεμένη, η Σομαλία, το Σουδάν, το Πακιστάν, η Καμπότζη, χώρες όπου βρέθηκα μόνος ή και με συνεργάτες όπου τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. «Υπήρξαν πολλά «φυσικά & τεχνητά εμπόδια», λέει ο κ. Μητρομάρας και καταλήγει: «Δεν υπεισέρχομαι σε λεπτομέρειες, αλλά υπήρξαν στιγμές που ήταν αρκετά δύσκολες και έπρεπε να τις χειριστούμε με προσεχτικές και ευέλικτες κινήσεις». Οι απογοητεύσεις είναι συστατικό της ζωής στο «επιχειρείν», κατά τον κ. Μητρομάρα, ο οποίος έχει μάθει να τις δέχεται χωρίς να τις αφήνει να τον επηρεάσουν. «Για μένα η ικανοποίηση είναι να δίνουμε τη μάχη δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό. Μία μάχη μπορεί να χαθεί, το σημαντικό είναι να κερδίσουμε τον πόλεμο!».
ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ
Οι στιγμές των προκλήσεων, όμως, σίγουρα επισκιάζονται και περνούν στο παρασκήνιο από τις πολλές και μεγάλες στιγμές περηφάνιας που ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot Australia απολαμβάνει εκπροσωπώντας ένα Ελληνικό Όμιλο στο εξωτερικό. «Να φέρεις τα χρώματα μιας Ελληνικής Πολυεθνικής Εταιρίας, να πουλάς τεχνολογία / προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και να σε επιλέγουν ξένοι οργανισμοί, για μένα είναι πολύ μεγάλη περηφάνια», λέει ο κ. Μητρομάρας και συμπληρώνει:
«Στα πέρατα της γης έχουν φτάσει οι Έλληνες. Έχουμε πάει σε απίστευτα μέρη και έχουμε βρει Έλληνες. Για παράδειγμα, ήμασταν στη Χιλή στο Βαλπαραΐσο,το δυτικότερο λιμάνι της Χιλής στο οποίο υπήρχαν & υπάρχουν ακόμα Ελληνικά σχολεία και ήταν μια ευχάριστη έκπληξη να συναντώ Χιλιανούς και να μιλάμε σε άπταιστα ελληνικά».
Ο δραστήριος CEO που υπηρέτησε ως αλεξιπτωτιστής στις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού, παραλληλίζει τις επαγγελματικές επιτυχίες της ομάδας του με στρατιωτικές αποστολές: «όπως πέφταμε από τα 10 – 15.000 πόδια και προσγειωνόμασταν ασφαλείς, έτσι «πέφταμε» – στην κυριολεξία προσγειωνόμασταν – σε κάποιες χώρες που δεν ξέραμε τι συνθήκες θα αντιμετωπίσουμε , αλλά λόγω του DNA και της νοοτροπίας μας «Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ» καταφέρναμε να γυρίζουμε πίσω κάθε φορά με μια μεγάλη επιτυχία. Αυτό νομίζω είναι μοναδικό συναίσθημα», λέει στον «Νέο Κόσμο».
Η ΜΕΤΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Με τόσο έντονη επαγγελματική δραστηριότητα, τόσα ταξίδια και ώρες μακριά από το σπίτι, θα υπέθετε κανείς ότι ο κ. Μητρομάρας θα ήταν εργένης. Απεναντίας, είναι παντρεμένος από το 2001 κι έχει τρία παιδιά, δύο κόρες και ένα γιο. Η οικογένεια είναι πολύ δεμένη, χάρη στη γυναίκα του Βούλα Σταματάκη, που, όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά, «βάζει πλάτη και στηρίζει την οικογένεια» έχοντας παράλληλα τη δίκη της επιχείρηση – eshop το www.thalassea.com.au
Όλοι μαζί, πήραν την απόφαση πριν από πέντε χρόνια να μετοικήσουν στην Αυστραλία, όπου γεννήθηκε η σύζυγος του κ. Μητρομάρα. «Ήταν μια μεγάλη αλλαγή για τα παιδιά αλλά και για μας», λέει. Σήμερα, αισθάνονται «ευχαριστημένοι που είναι εδώ».
«Σίγουρα με κάνει χαρούμενο το γεγονός ότι η χώρα αυτή όχι μόνο μας δέχτηκε, αλλά και με τίμησε με το να γίνω υπήκοος / πολίτης της χώρας. Τα παιδιά είναι σε μια ηλικία σχετικά καλή. Η μεγάλη κόρη είναι 20 ετών και σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, για να γίνει κτηνίατρος. Η μεσαία τελειώνει φέτος το σχολείο (Υear 12) και ο μικρός υιός είναι 13 χρονών, πάει στη Β’ Γυμνασίου και έχει ακόμα μέλλον μπροστά του».
Όσο για το μέλλον ολόκληρης της οικογένειας, δεν θέλει να κάνει προβλέψεις. «Ήρθαμε με στόχο να βοηθήσουμε τα παιδιά μας για ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά είμαστε προσγειωμένοι, με την έννοια ότι δεν ξεχνάμε την ελληνική παροιμία που λέει ότι «οι άνθρωποι κάνουν σχέδια, και ο Θεός γελάει». Καμιά φορά έρχονται τα πράγματα περίεργα. Θα δούμε, προχωράμε χρόνο με το χρόνο».
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΜΙΑ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προς το παρόν αισθάνονται καλά στην Αυστραλία την οποία βλέπει ως μια «απέραντη Θεσσαλονίκη», όπως λέει χαρακτηριστικά κι εξηγείται: «Είναι πολύ χαλαρά. Και αυτό δεν είναι προσβλητικό, είναι με την έννοια ότι οι άνθρωποι καταρχάς είναι πολύ ευγενικοί και χαλαροί. Σου μιλούν / χαιρετούν στο σούπερ μάρκετ, στο δρόμο κι ας μην σε ξέρουν. Υπάρχει μια ευγένεια και ένας διαφορετικός τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων. Αυτή η περιβόητη έκφραση, «no worries, mate», δηλαδή «μην ανησυχείς, φίλε, όλα θα πάνε καλά», δηλώνει μια θετική αντίδραση σε οτιδήποτε μπορεί να πηγαίνει στραβά».
Αυτό είναι που τον έχει εντυπωσιάσει πιο πολύ, σε σύγκριση με την Ελλάδα «που σου προκαλεί άγχος κάθε μέρα». Ωστόσο, «η Ελλάδα είναι Ελλάδα», για τον κ. Μητρομάρα που πιστεύει ότι «το DNA το ελληνικό δεν ξεπερνιέται με τίποτα. Και σίγουρα μου λείπει η πατρίδα, μου λείπουν οι φίλοι μας, οι γνωστοί και οι συγγενείς μας. Εγώ είχα συνηθίσει πιο πολύ προς το εξωτερικό. Η οικογένεια μαθαίνει τώρα. Θα δούμε πώς πάνε τα πράγματα. Ελπίζω για το καλύτερο».
ΕΝΑΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot Australia, αποτελεί ενεργό κομμάτι της παροικίας και συχνά παρίσταται σε εκδηλώσεις της Ομογένειας. Ο κ. Μητρομάρας, συγκινείται από τις ιστορίες ομογενών κάθε ηλικίας, ενώ τον εκπλήσσει πολύ ευχάριστα ο σεβασμός που τρέφουν οι Αυστραλοί για τους Έλληνες.
«Έχω πάει ήδη τρεις φορές στην Καμπέρα, συναντήθηκα με τον προηγούμενο πρωθυπουργό, τον Morrison. Συναντήθηκα με τον τωρινό, τον Albanese, έχω συναντηθεί αρκετές φορές με τον πρωθυπουργό της Βικτώριας και όλοι το πρώτο πράγμα που μου λένε είναι «thank you and all the Greeks (ευχαριστούμε εσένα και όλους τους Έλληνες)» που είστε εδώ και που μας βοηθήσατε στο να φτιαχτεί αυτή η χώρα», λέει στον «Νέο Κόσμο».
Ο ίδιος θέλει να συμμετέχει στις διάφορες παροικιακές εκδηλώσεις και δρώμενα, «και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε να δώσουμε και εμείς το στίγμα μας το Ελληνικό, θα το κάνουμε με μεγάλη ευχαρίστηση και χαρά».
INFO
Εδώ η πρωτότυπη συνέντευξη από τον Σωτήρη Χατζημανώλη και το “Νέο Κόσμο” https://neoskosmos.com/el/2023/06/13/news/community/synentefksi-me-ton-perifano-ellina-ceo-tis-intralot-australia-mario-mitromara/