200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό: Πρεμιέρα της Περιοδεύουσας Έκθεσης από την Ι.Π. Μεσολογγίου

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες του Πολιτιστικού Ομίλου «Κέντρο Τέχνης – Marble Art Museum»
διοργανώνουν την περιοδεύουσα εικαστική έκθεση με τίτλο:

1821-2021: Μεσολόγγι Ιερά Πόλις:
200 Χρόνια Πνεύμα Γαλάζιο και Λευκό

Η έκθεση θα ξεκινήσει την περιοδεία της από την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου το Σάββατο 15 Μαΐου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, η διάρκεια της θα είναι έως το Σάββατο 30 Μαΐου 2021 και θα εγκαινιαστεί από τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρο.

Στη συνέχεια ακολουθεί η παρουσίασή της, στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στις 5 Ιουνίου 2021. Επίσης θα επισκεφθεί και άλλες πόλεις οι οποίες έχουν διαδραματίσει ιστορικό ρόλο κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.*

Κύριος στόχος είναι να αφυπνίσει τις συνειδήσεις και τον σεβασμό για την Ιστορία των Ελλήνων. Τα έργα πραγματεύονται την πορεία του Ελληνικού Έθνους από το 1821 έως και σήμερα, αποδίδοντας εικαστικά με ποικίλες αισθητικές τεχνοτροπίες τα σημαντικά γεγονότα της ιστορικής διαδρομής που διανύουμε. Δηλαδή, μέσα από την έκθεση μεταδίδονται μηνύματα και μνήμες για να προσεγγίσει το φιλότεχνο κοινό την πραγματικότητα της τότε αλλά και της κάθε εποχής.
Ένας από τους βασικούς πυλώνες της όλης πρωτοβουλίας αποτελεί η ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου της γυναίκας Ελληνίδας που έχει διαπρέψει κατά την περίοδο των 200 χρόνων.
Επιπροσθέτως στην έκθεση θα συμμετέχουν και καλλιτέχνες από τη Λατινική Αμερική των οποίων οι πατρίδες ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον κατακτητή τους την ίδια χρονική περίοδο με την Ελλάδα.
Πρόκειται για εκδήλωση που απευθύνεται σε μικρούς, νέους και μεγάλους, οι οποίοι διακατέχονται από το αίσθημα της αγάπης για την Πατρίδα αλλά και τις τέχνες. Παράλληλα καλλιεργείται μια θετική δυναμική στα μέλη της σύγχρονης κοινωνίας διότι επισημαίνεται η αποτελεσματικότητα του ηρωικού αγώνα εναντίον της βαρβαρότητας που κατέστησε την Ελλάδα εφαλτήριο και παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση αντίστοιχων απειλών και προβλημάτων του σήμερα.
Άλλωστε ο αγώνας για ελευθερία και αξιοπρέπεια είναι διαρκής και ως εκ τούτου συνεχίζεται…

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Κίμων Αξαόπουλος, Μαρία Ασλανίδου, Γιώργος Βούρος, Νινέτα Βρετού, Δανάη Γεμενάκη, Γιώργος Γκιζάρης, Βούλα Δασκαλοπούλου, Μαρεύη Δεναξά, Σταυριέλενα Δημητρακοπούλου, Ροδόκλεια Δημουλιά, Σωτήρης Ηλιάδης, Αστέρη Θεοχάρη, Φωτεινή Καβαλάρη, Άντα Κάζαγλη, Γιώργος Καρποντίνης, Αλέξανδρος Κατηγούδης (al3X!), Μαριάννα Κοντόε, Μπέτυ Λυρίτη, Αχιλλέας Μανταίος, Κυριάκος Μαριόλης, Μαριλένα Μέλη, Μανταλένα Μελισσουργάκη Βόζνιακ,, Ελένη Ντίνια Μπούνταλη, Ιουλία Μπουτ, Αναστασία Νικολάου, Paul Debebe, Δέσποινα Πανταζή (Παπαδημητρίου), Ανδριάνη Παπαλέκα, Χρήστος Πρόντης, Μιχάλης Ρούγκας (Mike Vira), Βασιλική Σαγκιώτη, Βασίλης Στάμου, Κατερίνα Σταμπολίτη, Γκαμπριέλα – Χριστίνα Τρίτου, Βασίλειος Τσιτσιμπάγκος, Ρένα Φλώρου, Δημήτρης Ψωμοδότης, Evi Baloo, Michael-Dolphin

Διεθνείς Συμμετοχές
Jorge Luis Chavarria Aleman (Guatemala), Mariana Motoko (Mexico), Alvaro Sánchez (Guatemala)

Με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Αργεντινής συμμετέχουν: Hernán Benedetti, Maria Finocchietti & Juana Page

Σύμφωνα με το ανωτέρω σκεπτικό οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση, πραγματεύονται το θέμα πέρα από ρομαντισμούς και άγονες προσκολλήσεις στο ένδοξο κατά τα άλλα παρελθόν. Εκφράζουν αρμονικά την επανάσταση –τις μάχες, τη λύτρωση, την λευτεριά, τη χαρά και τον πόνο – μέσω του καλλιτεχνικού τους έργου.
Πηγή έμπνευσης αποτελούν οι μνήμες των ιστορικών γεγονότων αλλά και οι προσωπικές εμπειρίες τους αναφορικά με το σπινθηροβόλο ελληνικό πνεύμα στην διαχρονική του πορεία, διαχειριζόμενοι το θέμα με την αισθητική του χρώματος και της μορφής. Έτσι αποδίδουν εικαστικά ο καθένας ξεχωριστά, με την τεχνοτροπία που τον διακρίνει δημιουργώντας το προσωπικό ή συλλογικό έργο.
Με αυτά τα δεδομένα ο εικαστικός πλούτος των έργων παραδίδεται προς θέαση και προβληματισμό στους φιλότεχνους δημότες.

Το 2021 λοιπόν αποτελεί μια ευκαιρία για αναγέννηση και ενδυνάμωση του προσωπικού έργου και της στάσης ζωής ευρύτερα. Όχι μόνο ατομικά αλλά και συλλογικά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις.

Επιμέλεια Εκθέσεως :Παύλος Ντεμπέμπε

*Για συμπληρωματικές πληροφορίες, τυχόν αλλαγές, και ανακοινώσεις αναφορικά με την πορεία της εκδήλωσης μπορείτε να ακολουθήσετε την επίσημη σελίδα μας στο fb: @spiritwhiteandblue

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 7.00 – 10.00 μ.μ. Σαββάτο 11 π.μ. – 2μ.μ.
Πληροφορίες: Τηλ.: 26313 63440, 6980 275555, 6942 075756, 210 7234061
Email: kedrotexnis@gmail.com, fb : @spiritwhiteandblue, insta: kentro_texnis

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *