Ο Αλέξανδρος Λουκίσας μιλά στο thespotlight.gr για τον θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Γελοιογραφίας, στην οποία συμμετέχει ως μέλος της κριτικής επιτροπής, καθώς και για την καλλιτεχνική του πορεία.

Έχετε σπουδάσει Ζωγραφική, Χαρακτική και Φωτογραφία στη Σχολή Καλών Τεχνών του West Surrey στην Αγγλία. Πώς πέρασαν τα φοιτητικά χρόνια;

Ήταν μια περίοδος που κύλησε πολύ γρήγορα, σίγουρα γεμάτη από εμπειρίες και δυνατότητες. Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω σπουδαίες παραστάσεις, εκθέσεις και καλλιτεχνικά γεγονότα εκτός από τις σπουδές μου. Πάντως αυτό που προσπάθησα και κατάφερα ήταν να ολοκληρώσω τις σπουδές μου χωρίς καμία καθυστέρηση.

Αποφοιτήσατε με άριστα και πρώτο βραβείο στη Ζωγραφική. Τι απεικόνιζε ο πίνακας που σας έδωσε αυτό το βραβείο;

Τα βραβεία δίνονταν για το σύνολο της δουλειάς που παρουσιάζαμε στην διπλωματική έκθεση για την αποφοίτηση. Είχα δύο βασικά θέματα, σπουδές της ανθρώπινης φιγούρας και Ελληνική Μυθολογία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ολοκληρώσατε τις σπουδές σας στο πιάνο. Ποια τέχνη από όσες εξασκείτε ξεχωρίζετε;

Θα απαντήσω ως εξής: “…και μέσα στην τέχνη πάλι ξεκουράζομαι από τη δούλεψή της”. Δεν ξεχωρίζω τη μία ή την άλλη, αλλά κάνω όπως αισθάνομαι κάθε φορά, όταν κουράζομαι στη μία, ξεκουράζομαι στην άλλη.

Γνωρίζουμε ότι διδάσκετε το μάθημα των καλλιτεχνικών στη μέση εκπαίδευση και ότι είστε πρόεδρος του Ινστιτούτου Παιδικής Μουσικής Δημιουργίας.

Ναι, διδάσκω στην μέση εκπαίδευση από το 1986. Και διατέλεσα πρόεδρος του ινστιτούτου για μια  10ετία περίπου, υποστηρίζοντας μουσικές διοργανώσεις και μουσικές παραγωγές για παιδιά, σε συνεργασία με τη Διεθνή Πολιτιστική Ομοσπονδία 21ος Αιώνας (ICF 21st  C ).

Εσείς από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

Η Ελληνική Μυθολογία και γενικότερα οι μυθολογίες άλλων λαών ήταν και είναι διαρκής πηγή έμπνευσής μου.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να «πείσει» κανείς τα παιδιά να ασχοληθούν με την τέχνη;

Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να μην προσπαθούμε να τα “πείσουμε” με το ζόρι. Δηλαδή ο σκοπός είναι να δούνε την ενασχόληση με τις τέχνες σαν παιχνίδι και όχι σαν μάθημα. Έτσι αγαπούν την τέχνη, εκφράζονται και, ασχέτως ταλέντου, καλλιεργούνται στα πλαίσια του φιλότεχνου με όλα τα θετικά οφέλη που θα αποκομίσουν από αυτό.

Εσείς έχετε συναντήσει δυσκολίες σε αυτό το κομμάτι;

Συνήθως όχι, αλλά όποτε είχα δυσκολίες ήταν από προκαταλήψεις του περιβάλλοντός τους.

Το Εργαστήρι με τη συνεργασία του Δήμου Δάφνης-Υμηττού συνδιοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά τον θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Γελοιογραφίας που φέτος έχει τίτλο “Οδική συμπεριφορά και κίνδυνοι”. Πείτε μας λίγα λόγια για τη διοργάνωση αυτή και τη συμμετοχή σας.

Πρόκειται για μία εξαιρετική πρωτοβουλία, με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα όπου παρατηρώντας την προσέγγιση των διαφόρων καλλιτεχνών στο θέμα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι διεθνώς υπάρχουν οι  ίδιοι προβληματισμοί. Η συμμετοχή μου στην διοργάνωση αυτή είναι συμβουλευτική και μέλος της κριτικής επιτροπής.

Πιστεύετε ότι σαν λαός δεν είμαστε σωστά εκπαιδευμένοι ως οδηγοί ή ακόμη και ως πεζοί;

Σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να αποκτήσουμε τη σωστή συμπεριφορά, είτε σαν οδηγοί είτε σαν  πεζοί.

Πώς μπορούμε να το διορθώσουμε αυτό;

Απλά είναι θέμα παιδείας. Πρέπει όλοι να εκπαιδεύονται στη σωστή οδική συμπεριφορά από μικρή  ηλικία. Οι ενήλικες σήμερα έχουν κάποιες συνήθειες από νοοτροπίες άλλων εποχών, που κάνουν την  οδική συμπεριφορά τους προβληματική.

Έχετε να θυμηθείτε κάποιο περιστατικό στη ζωή σας που να αφορά σε κακή οδική συμπεριφορά;

Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά συχνά συναντώ καταστάσεις από ανεπαρκή οδήγηση ή από όπως το λέω “εγωιστική οδήγηση” που συναντούμε κυρίως σε ομάδες νέων (18-25+ ετών).

Ποια είναι η αγαπημένη σας γελοιογραφία από τη φετινή χρονιά;

Δεν θα απαντήσω σήμερα, αφού τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 3 Νοεμβρίου.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Το διάστημα αυτό ασχολούμαι με τον Ερωτόκριτο του Βιντσέντζο Κορνάρο, ετοιμάζοντας μια σειρά  έργων που θα εκτεθούν μέσα στο 2019. Ακόμα δεν γνωρίζω τον χώρο.

Πού μπορεί να σας βρει κανείς; (Facebook, Twitter, Instagram κ.ά.)

Στο Facebook: Alexandros Loukisas και a.loukisas@gmail.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *