Με αφορμή τον τελευταίο δίσκο “Αυτά τα χείλη” και την επικείμενη μουσική παράσταση του καλλιτεχνικού διδύμου στο HolyWood Stage την ερχόμενη Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, η ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν και ο συνθέτης Άρης Βλάχος έδωσαν συνέντευξη στην Ελευθερία Στρατομήτρου και το thespotlight.gr, μιλώντας για την συνεργασία τους, τα επόμενα επαγγελματικά βήματα και άλλα πολλά που θα ανακαλύψετε, διαβάζοντάς την…

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας;
Δουλεύαμε μαζί και υπήρχε από την αρχή μια καλλιτεχνική χημεία, μια κοινή ματιά όσο αφορά αυτό που θέλουμε και πρεσβεύουμε και οι δύο στον χώρο. Μόλις εμφανίστηκε το υλικό του Μάνου Ελευθερίου και ο Άρης έγραψε τη μουσική κάναμε τις πρώτες ηχογραφήσεις, καταλάβαμε αμέσως ότι εδώ υπάρχει πολύ θέμα, ήταν κάτι που μας αντιπροσώπευε και μας έδινε την ευκαιρία να ανοιχτούμε σε άλλα πεδία που περιμέναμε από καιρό και ήρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, όπως γίνεται συνήθως με όλα τα ωραία. Ο Μάνος ήταν παρέα μας πάντα και παντού, να ακούσει, να προτείνει αλλά και να συμμετέχει ακόμη και στις μουσικές μας παραστάσεις. Ήταν μία από τις ωραιότερες και σημαντικότερες συνεργασίες μας με έναν πραγματικό φίλο, γιατί έτσι τον γνωρίσαμε εμείς και έτσι τον αισθανόμαστε.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον τελευταίο σας δίσκο «Αυτά τα χείλη»…
Ένας δίσκος με 12 τραγούδια σε μουσική του Άρη και με την ερμηνεία της Αναστασίας που κυκλοφορεί από την cobalt eclectic. Οι στίχοι είναι όλοι του Μάνου εκτός από δύο bonus tracks, στα οποία οι στίχοι είναι της Αγγελικής Ελευθερίου στο ένα και του Σταύρου Σταύρου στο άλλο.
Είναι ένα άλμπουμ που προσεγγίζει τον ελληνικό ήχο με μια σύγχρονη, εντελώς δική μας ματιά και αισθητική, είναι μια νέα πρόταση για το επόμενο βήμα στην ελληνική μουσική σκηνή και τολμάμε να το κάνουμε στην εποχή των “διασκευών” και της ανακύκλωσης ιδεών και προτύπων. Όμως, η δημιουργία είναι και θέμα εσωτερικής ανάγκης τελικά, να μην μπορείς δηλαδή να κάνεις αλλιώς…

Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου θα δώσετε μια μουσική παράσταση στο HolyWood Stage…
Ναι και θα έχουμε μαζί μας μία εξαμελής ορχήστρα με σπουδαίους παίχτες της ελληνικής σκηνής, είναι ένας συνδυασμός ηλεκτρο-ακουστικού ήχου με τα ηχοχρώματα της τρομπέτας να συμπληρώνουν στο πρώτο μέρος με πιο τζαζ – έθνικ διάθεση και το αγαπημένο μας μπουζούκι να παίρνει την θέση του στο δεύτερο μέρος και να μας χαρίζει Ελλάδα . Όπως καταλαβαίνετε, το πρόγραμμα θα είναι πολυποίκιλο, αλλά με σταθερή βάση του το ελληνικό τραγούδι που το απογειώνει η ερμηνεία της Αναστασίας και τις ξεχωριστές ενορχηστρώσεις και διασκευές του Άρη που το φέρνουν στο σήμερα. Το ταξίδι θα είναι μεγάλο και όμορφο!

Έχετε κάνει σπουδαίες συνεργασίες. Ποια από αυτές ξεχωρίζετε;
Είναι αυτή με τον Μάνο Ελευθερίου που προαναφέραμε κι αυτό διότι παρόλο που και οι δυο μας έχουμε όντως μια σειρά από συνεργασίες με καταξιωμένους δημιουργούς και καλλιτέχνες, ο Μάνος παραμένει ο άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να γίνει πραγματικότητα η προσωπική δισκογραφική δουλειά μας. Αυτή ήταν και η αρχή του ονείρου που γίνεται πραγματικότητα για εμάς.

Πρόσφατα συνεργαστήκατε με τον Σταμάτη Κραουνάκη. Μιλήστε μας για αυτό.
Όντως, ηχογραφήσαμε το ντουέτο μας “Ό,τι αγαπήσαμε”, μία δισκογραφική συνεργασία που κύλησε ήσυχα και όμορφα αφού με τον Σταμάτη γνωριζόμαστε αρκετό καιρό και οι δυο μας. Είναι ένα τραγούδι με ανάλαφρη διάθεση που γράφτηκε εξαιτίας δυο κοινών εμφανίσεων που κάναμε πέρυσι με τον Σταμάτη και είπαμε να το συμπεριλάβουμε στο άλμπουμ μας τελικά.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με το τραγούδι και την μουσική αντίστοιχα; Ήταν κάτι που γνωρίζατε ότι θέλατε από την παιδική σας ηλικία ή προέκυψε στην πορεία αυτή η επιθυμία;
Άρης Βλάχος: Ξεκίνησα από 5 ετών το πιάνο και μεγάλωσα μέσα σε μια μουσική οικογένεια πάππου προς πάππου. Έχω μάθει από πολύ μικρός να είναι το “μεράκι” αυτό που με οδηγεί πρωτίστως και όλα τα άλλα έρχονται. Ποτέ δεν θεώρησα, ακόμη κι όταν δουλεύω μερόνυχτα, ότι αυτό που κάνω είναι “δουλειά” με την ευρύτερη έννοια που ξέρουμε όλοι. Για μένα πάντα ήταν και θα είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι η μουσική, η αστέρευτη τράπεζα αισθημάτων που μπορεί να αντλήσει ο καθένας μας και να δώσει απλόχερα, η παγκόσμια γλώσσα που μιλάει σε όλους μας ανεξαρτήτως εθνικότητας και διαφορών. Η μουσική είναι η παιδική μου ηλικία…

Αναστασία Έδεν: Η μουσική ήταν κομμάτι της καθημερινότητας μου από παιδί. Δεν την διάλεξα, μάλλον με διάλεξε και με ακολουθεί από τότε, οι αναμνήσεις μου έχουν πάντα την μουσική πρωταγωνιστή. Όπως μεγάλωνα συνειδητοποίησα ότι το τραγούδι μου είναι απαραίτητο. Από παιδί θυμάμαι να τραγουδάω και στο παιχνίδι μου υπήρχε πάντα η ανάγκη αυτή. Σαν ένα παιχνίδι με σοβαρούς κανόνες που όμως είναι και απελευθερωτικό, ζω το τραγούδι μέχρι σήμερα.

Ποιο είναι το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα;
Να ανακαλύψουμε πόσο βαθιά μπορεί να πάει αυτό που χτίζουμε από κοινού. Ανεξάρτητα από το τι θα ηχογραφήσουμε ή που θα εμφανιστούμε υπάρχει κάτι που μας οδηγεί από μόνο του, μας δείχνει τον δρόμο και μας προστατεύει συνάμα από κακοτοπιές με έναν μαγικό τρόπο. Είναι λίγο παράξενος “δρόμος” αλλά πιστέψτε μας πάρα πολύ ενδιαφέρον… Σίγουρα πάντως ότι κι αν κάνουμε στο μέλλον θα είναι με συνέπεια, ευθύνη και αισθητική απέναντι στον κόσμο, γιατί μόνο τότε αξίζει να λέγεσαι καλλιτέχνης.

Ασχολείστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Αν ναι, σε ποιες σελίδες θα μπορούσαμε να σας βρούμε;
Βεβαίως ασχολούμαστε, είναι ο αμεσότερος τρόπος επικοινωνίας πια. Μάλιστα ανοίξαμε και μια κοινή σελίδα πρόσφατα: https://www.facebook.com/AnastasiaEdenArisVlahos, όπου μπορείτε να μας βρείτε, να επικοινωνείτε μαζί μας και να παρακολουθείτε ό,τι κάνουμε ή ετοιμάζουμε. Σας ευχαριστούμε πολύ!

*Η ερμηνεύτρια Αναστασία Έδεν είναι απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης. Ανάμεσα στις δραστηριότητές της περιλαμβάνονται συμμετοχές σε παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, σε μουσικές-θεατρικές παραγωγές και συνεργασίες με αξιόλογους σκηνοθέτες. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τον συνθέτη Άρη Βλάχο, ηχογραφώντας και το album «Αυτά τα χείλη» σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

**Ο συνθέτης Άρης Βλάχος έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής και του θεάτρου. Έχει αναλάβει τη μουσική διεύθυνση σε διάφορες παραστάσεις και μουσικά προγράμματα με κορυφαίες στιγμές, όπως την τελετή λήξης των Special Olympics in Athens στο Καλλιμάρμαρο.

***Η φωτογραφία στην αρχή της συνέντευξης είναι από την επίσημη σελίδα τους στο Facebook.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *