Μεταξύ προβών και γυρισμάτων καταφέραμε να του “κλέψουμε” λίγο χρόνο για τη συνέντευξη. Ο Μελέτης Ηλίας αποδεικνύει ότι μερικοί άνθρωποι είναι ακριβώς αυτό που δείχνουν.

Ευγενικός, προσιτός, ακούραστος, με χιούμορ και καλή διάθεση πάντα, παρ’ όλο που η μέρα του, ίσως, έπρεπε να έχει παραπάνω ώρες για να τα προλαβαίνει όλα.

Το ταλέντο του αδιαμφισβήτητο τόσο στη μικρή οθόνη όσο και στο θέατρο.

Οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε ως “Σάββα Τριανταφύλλου” μέσα από την επιτυχημένη σειρά του ALPHA. Και θα συνεχίσουμε να τον βλέπουμε βεβαίως, αφού “Το Σόι Σου” πήρε παράταση και την επόμενη χρονιά. Κάποια βράδια του φετινού καλοκαιριού όμως θα τον δούμε και ως Τιμόθεο Τιμολέοντα στο θεατρικό έργο “Το χαμένο Πετράδι Της Γνώσης” του Στέφανου Κοσμίδη.

Της Ελευθερίας Αντύπα

Ήξερες από μικρός τι ήθελες να κάνεις στη ζωή σου;
Όχι, η αλήθεια είναι ότι είχα περάσει από διάφορα στάδια και η υποκριτική και το θέατρο ήρθε πολύ μετά, γύρω στα 19-20.

Τι είχες στο μυαλό σου πριν την υποκριτική;
Είχα περάσει από το στάδιο της δημοσιογραφίας αλλά και το στάδιο του αθλητισμού, που μου άρεσαν πάρα πολύ. Σκεφτόμουν τον συνδυασμό και των δυο. Αθλητικογραφία δηλαδή. Μετά, ξεκίνησα να σπουδάζω λογιστική, ως κάτι το οποίο θα μου εξασφάλιζε κάποια οικονομική βάση για να μπορέσω να ζήσω, πιστεύοντας τότε ότι μπορώ να αντεπεξέλθω για να γίνω λογιστής. Κάτι το οποίο δεν τα κατάφερα. Αποφάσισα πολύ νωρίς ότι δεν…

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείς με την υποκριτική;
Μια σειρά από παραστάσεις που είδα. Ξαφνικά κάτι με έκανε να πιστέψω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Έχοντας άγνοια κινδύνου και πολλών πραγμάτων σε σχέση με τη διαδικασία. Γιατί στην ουσία αυτό που βλέπει κάποιος είναι ένα αποτέλεσμα χωρίς να φαντάζεται τι υπάρχει από πίσω. Υπάρχει κάτι τρομερά πιο δύσκολο από αυτό που φαίνεται. Όμως, με την άγνοια κινδύνου που είχα, είπα να το προσπαθήσω και ύστερα το ένα έφερε το άλλο και έτσι βρίσκομαι εδώ που είμαι τώρα (γέλια).

Οι γονείς σου πώς αντιμετώπισαν την απόφαση σου να ασχοληθείς με την υποκριτική;
Σε γενικές γραμμές ήταν αρκετά χαλαροί. Μάλιστα τώρα που το σκέφτομαι, ως γονιός πια, ήταν πολύ περισσότερο απ’ ότι μου φαινόταν εκείνη την περίοδο της ζωής μου. Εγώ στη θέση τους μπορεί να ήμουν λίγο πιο “τσιτωμένος”, λίγο πιο αρνητικός και πιο σκεπτικός σε σχέση με μια τέτοια επιλογή. Τους είχα βρει πολύ χαλαρούς. Τους έπιασα στον ύπνο (γέλια).

Αν δηλαδή κάποιο από τα παιδιά σου σου έλεγε πως θα ακολουθήσει τα βήματα σου θα ήσουν αρνητικός;
Όχι, απλά θα του έδινα να καταλάβει, όντας από μέσα, τις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτό το επάγγελμα, όπως και σε πολλά άλλα δηλαδή. Απλά επειδή αυτό το γνωρίζω, θα του έδινα μια πιο σφαιρική εικόνα από αυτό που φαντάζεται κάποιος ότι είναι.

Εσύ ξεκίνησες με θέατρο. Ποια είναι η αίσθηση όταν βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή; Πώς νιώθεις;
Κατ’ αρχάς έχω πολύ άγχος που με τα χρόνια δεν φεύγει, υπάρχει εκεί και προσπαθείς να το διαχειριστείς με διαφορετικούς τρόπους. Συνήθως, η εμπειρία πια, σε βοηθά λιγάκι να μην γίνεται δυσλειτουργικό το άγχος όσο μπορείς. Από εκεί και πέρα υπάρχουν καλές και κακές στιγμές πάνω στη σκηνή. Δηλαδή κάποιες στιγμές νιώθεις πιο όμορφα, κάποιες άλλες φορές νιώθεις πολύ περίεργα. Είναι μια πάλη που έχεις σε καθημερινή βάση με την παράσταση.

Έχεις συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα όπως με τον Τερζόπουλο, με τον Λιβαθυνό κ.α. Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτές τις συνεργασίες;
Ήμουν πολύ τυχερός που στην ουσία μαθήτευσα δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό που παίρνεις από μία σχολή είναι κάποιες βάσεις αλλά από εκεί και πέρα συνεχίζεις να εξελίσσεσαι μέσα από τη δουλειά. Ειδικά όταν συνεργάζεσαι με τόσο άξιους ανθρώπους ουσιαστικά ξεκινάς από την αρχή την μαθητεία. Μόνο θετικά μπορείς να πάρεις από τέτοιες συνεργασίες. Από τον καθένα παίρνεις διαφορετικά πράγματα που σε βοηθάνε πάρα πολύ, στη μετέπειτα πορεία σου.

Πιστεύεις ότι άργησε να έρθει η τηλεόραση στη ζωή σου; Αργήσαμε να σε ανακαλύψουμε;
Όχι δεν το νομίζω αυτό. Όταν δουλεύει το θέατρο χειμώνα – καλοκαίρι, πρωί – βράδυ. Δηλαδή το πρωί πρόβες και το βράδυ παραστάσεις, δεν έχεις χρόνο, να το μοιράσεις και σε άλλα πράγματα. Και δεν είχα επίσης και τη δυνατότητα να το ψάξω, λόγω του φόρτου εργασίας στο θέατρο. Όταν έγινε αυτή η πρόταση, ήταν μια συγκυρία όπου ήμουν διαθέσιμος και νομίζω ότι έγινε πολύ καλή στιγμή. Θεωρώ ότι αν ήμουν αρκετά πιο νέος μπορεί να είχα κάποια ζητήματα σε σχέση με το γεγονός ότι σε αναγνωρίζει ο κόσμος. Ότι σε βλέπει πολύς περισσότερος κόσμος απ’ ότι σε βλέπει στο θέατρο και αυτό, αν είσαι λίγο ανώριμος, μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις. Όταν ήρθε σε’ μενα πια, ήμουν ήδη αρκετά κατασταλαγμένος σε σχέση με κάποια πράγματα, οπότε, ξέρεις, ήρθε πολύ ήπια και χαλαρά.

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας στη σειρά του Alpha “Το Σόι Σου” που πρωταγωνιστείς;

Η αλήθεια είναι ότι ένα ατού αυτής της σειράς είναι ότι έχουμε δέσει πάρα πολύ. Έχουμε πολύ καλή σχέση μεταξύ μας και πέρα από το αποτέλεσμα που βγαίνει, η διαδικασία των γυρισμάτων είναι πολύ ευχάριστη. Αυτό, νομίζω, ότι επηρεάζει και το αποτέλεσμα. Κάνουμε παρέα και εκτός πλατό. Είναι όλοι εξαιρετικοί.

Πιστεύεις ότι είναι δύσκολη η σχέση γαμπρού – πεθεράς;
Χμ… Από την προσωπική μου εμπειρία, όχι. Ούτε στο σήριαλ, ούτε στην πραγματική ζωή. Αλλά καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί αν μην είναι κανόνας και να υπάρχει μια δυσκολία στην επικοινωνία μεταξύ γαμπρού – πεθεράς (γέλια).

Έχεις αδέρφια στην πραγματική ζωή;
Όχι, δεν έχω. Είμαι μοναχοπαίδι.

Αν είχες αδέρφια, πιστεύεις ότι θα υπήρχε το ίδιο δέσιμο μαζί τους όπως με τα τηλεοπτικά σου αδέρφια;
Πιστεύω πως ναι, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά ένας λόγος που εγώ αυτή τη στιγμή έχω δύο παιδιά ήταν το γεγονός ότι ως μοναχοπαίδι πάντα επιζητούσα την παρέα και ενός αδερφού ή μιας αδερφής. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερα να έχεις αυτή τη σχέση, την αδερφική.

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου ως πεθερό στο μέλλον; Έχεις και κόρη και γιο…
Καλή ερώτηση…ναι! Δεν ξέρω… και δεν ξέρω τι πεθερός θα είμαι σε σχέση με τον γιο μου και τι πεθερός θα είμαι σε σχέση με την κόρη μου. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Είναι μάλλον μέχρι να φας την πρώτη κρυάδα. Μετά αρχίζεις και συνηθίζεις λίγο. Ακόμη είμαστε πολύ νωρίς για τέτοιες συζητήσεις. Δεν θέλω να τις σκέφτομαι (γέλια). Έχουμε καμιά δεκαετία μπροστά μας. Η κόρη μου πάει στα 7 τώρα. Τέλειωσε την πρώτη δημοτικού. Οι πρώτες γνωριμίες και τα πρώτα ραντεβού βέβαια, μπορεί να είναι και λιγότερο από δεκαετία, μη νομίζεις…

Πιθανός τρόπος αντίδρασης σε ραντεβού της κόρης σου ποιος θα είναι; Καμπαρντίνα, καπέλο…;
Μαύρο γυαλί κι από πίσω κανονικά (γέλια). Θα μπορούσα, το πιστεύω.  Αν με αφήσεις ελεύθερο θα είμαι εκεί αλλά κάποιος λογικός άνθρωπος θα βρεθεί να με συγκρατήσει με ένα σχοινί, με κάτι (γέλια).

Το φετινό καλοκαίρι σε βρίσκουμε να κάνεις περιοδεία με μια παιδική θεατρική παράσταση.
Είναι ένα έργο που λέγεται “Το χαμένο πετράδι της γνώσης” του Στέφανου Κοσμίδη, ο οποίος κάνει και τη σκηνοθεσία. Είναι μία παιδική παράσταση στην οποία μαζευτήκαμε κάποια παιδιά από “Το Σόι Σου”, που έχουμε ένα κοινό κώδικα και κάνουμε και πάρα πολύ παρέα. Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι για το καλοκαίρι, με μια μικρή περιοδεία να δούμε κατά πόσο μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολοι καιροί, βγαίνουν και πολλά σχήματα περιοδεία, αλλά είπαμε να το τολμήσουμε.

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν στην παράσταση;
Παίζουν η Βίβιαν Κοντομάρη, η Ιωάννα Ασημακοπούλου και ο Σόλωνας Τσούνης από  “Το Σόι Σου” και μια ηθοποιός εκτός “σογιού” η Χρυσάνθη Γεωργαντίδου. Ξεκινήσαμε στις 19 Ιουνίου στο Κατράκειο Νίκαιας κι από εκεί και πέρα αρχίζει μια περιοδεία μέχρι τον Σεπτέμβρη σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Τον χειμώνα θα σε δούμε ως Στέλιο Καζαντζίδη στο θέατρο. Πως προέκυψε η συνεργασία; 
Μου έκανε την πρόταση η κυρία Μιμή Ντενίση και το βρήκα τρομερά ενδιαφέρον. Είναι πολύ ωραίο έργο. Μόλις μου το πρότεινε, δέχτηκα αμέσως.

Θα υποδυθείς τον Στέλιο Καζαντζίδη στην ηλικία των 20-40 ετών;
Ναι, στην ουσία, νομίζω, αυτή είναι και η ηλικιακή γκάμα που βλέπουμε μέσα στο έργο. Ξεκινάει από μικρό παιδί, που θα υποδυθεί μάλλον, κάποιο παιδί ή κάποιος πολύ νέος σε ηλικία ηθοποιός και φτάνει μέχρι την ηλικία των 40-45. Δεν φτάνει μέχρι τον θάνατο του. Ουσιαστικά τον βλέπουμε μέχρι το σημείο που αποσύρεται από τη νύχτα.

Έχεις υποδυθεί ξανά υπαρκτό πρόσωπο; Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά;
Μου έχει τύχει άλλη μία φορά να υποδυθώ υπαρκτό πρόσωπο. Ξέρεις, το να υποδύεσαι ένα υπαρκτό πρόσωπο έχει πολλά θετικά, γιατί έχεις πηγές, πληροφορίες, ντοκουμέντα, σε σχέση με τη ζωή του κλπ κι επίσης έχει την δυσκολία ότι είναι λίγο περιορισμένο αυτό που πρέπει να κάνεις. Δηλαδή δεν μπορείς να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη κι ότι σου βγει στην πρόβα. Είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο αυτό που περιμένει ίσως να δει κάποιος.

Ποιο άλλο υπαρκτό πρόσωπο είχες υποδυθεί;
Το άλλο υπαρκτό πρόσωπο που είχα υποδυθεί ήταν στο “Ο θάνατος του Δαντόν”, του Γκέοργκ Μπύχνερ, τον Τζορτζ Δαντόν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της Γαλλικής Επανάστασης.

Μια καθημερινή σου συνήθεια;
Να σου πω μια κακή μου συνήθεια; Καπνίζω. Προσπαθώ να την αποβάλλω αλλά ακόμα αντιστέκεται.

Έχεις κάποιο γούρι;
Όχι δεν έχω γούρι. Γενικά δεν είμαι ιδιαίτερα προληπτικός. Ούτε πιστεύω σε μεταφυσικά πράγματα.

Το φοβάσαι περισσότερο;
Νομίζω ότι φοβάμαι περισσότερο να μην συμβεί κάτι κακό σε εμένα και πιο πολύ στους γύρω μου. Στην οικογένεια μου ας πούμε. Αυτό είναι ένας μόνιμος φόβος μου. Είναι ο φόβος που έχουν όλοι οι γονείς μη χτυπήσει το τηλέφωνο και σου πουν ότι η κόρη σου χτύπησε στο σχολείο ή κάτι τέτοιο. Όταν είσαι μακριά από τα παιδιά, κι εγώ είμαι πολλές ώρες τη μέρα μακριά, λόγων των επαγγελματικών υποχρεώσεων, πάντα υπάρχει ένας φόβος.

Τι σε κάνει ευτυχισμένο;
Μικρά πράγματα… Το να είσαι υγιής, το να περνάς καλά, το να προσπαθείς πάντα για το καλύτερο, το να κερδίζει η ομάδα σου.

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα σου ε;

Ναι!

Έχεις κάποια συμβουλή που ακολουθείς;
Κάποτε μου είχε πει ο Τερζόπουλος ότι άνθρωπος που δεν ξυπνάει πρωί δεν πρόκειται να πετύχει στη ζωή του.

Κάτι που λες στον εαυτό σου και στους γύρω;
Μην αγχώνεσαι! Γενικά αυτό το έχω. Να μην αγχωνόμαστε.

 “Το Σόι Σου”συνεχίζεται και την επόμενη χρονιά; Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;
Είμαι πολύ χαρούμενος. Δεν ήμασταν σίγουροι αν θα πάει και την επόμενη χρονιά και μόλις μας το ανακοίνωσαν χαρήκαμε όλοι πάρα πολύ.

Απ’όσο ξέρω θα συμμετέχεις σε μία ταινία. Πες μας λίγα λόγια γι’αυτήν.
Η ταινία λέγεται Τζαμάικα και είναι του Ανδρέα Μορφονιού. Πρωταγωνιστούν ο Φάνης Μουρατίδης και ο Σπύρος Παπαδόπουλος και συμμετέχω κι εγώ.

Info: * Ο Μελέτης Ηλίας το καλοκαίρι θα υποδύεται τον Τιμόθεο Τιμολέοντα, Στο Χαμένο Πετράδι Της Γνώσης, έναν καθημερινό, απλό άνθρωπο που άθελά του μπλέκεται σε μια μαγική περιπέτεια.

* Το Χαμένο Πετράδι Της Γνώσης έκανε την πρεμιέρα του στις 19/6 στο Κατράκειο Νίκαιας με τους μικρούς μας φίλους να απολαμβάνουν με την καρδιά τους την παράσταση.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες παραστάσεις θα βρείτε εδώ http://thespotlight.gr/to-xameno-petradi-ths-gnwsis/

Φωτο: Δημήτρης Ιωάννου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *