Το “Για να πεις τα κάλαντα” είναι ένα ανθολόγιο καλάντων που περιλαμβάνει κάλαντα των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Φώτων, της Άνοιξης και του Πάσχα. Η συγγραφέας του Κωνσταντίνα Τασσοπούλου μας κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία των καλάντων. Ας γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα όμως την οδηγό μας.

Της Ελευθερίας Αντύπα

Ποιο ήταν το έναυσμα για να αρχίσεις να γράφεις βιβλία;
Ένα τσίμπημα εσωτερικό. Μια προτροπή. Μια υπόγεια αγωνία όταν άκουγα να μιλούν για βιβλία. Κάτι σαν ανεκπλήρωτος έρωτας, που έπρεπε να τον εκπληρώσω. Όχι για να τον ζήσω, να τον προσγειώσω και να τον χωρίσω λόγω φθοράς και συνήθειας, αλλά για να τον παντρευτώ για μια ζωή.

Είσαι ένα νέο κορίτσι αλλά μετράς ήδη πολλά βιβλία στο ενεργητικό σου. Ποια είναι η πηγή της έμπνευσης σου;

Νέο κορίτσι; Ευχαριστώ… δεν συμφωνώ… Μια λέξη μπορεί να γίνει έμπνευση. Μια εικόνα. Κάτι που είδα στο μετρό επιστρέφοντας στο σπίτι. Κάτι που άκουσα να λένε δίπλα μου. Κάτι που διάβασα. Οτιδήποτε μπορεί να γίνει έμπνευση, αλλά το οτιδήποτε αυτό σίγουρα πρέπει να πάει και να ακουμπήσει σε κάτι που ήδη υπάρχει μέσα μου από καιρό και θέλω να το βγάλω.tassopoulou-reading

Έχεις γράψει από μυθιστορήματα μέχρι παραμύθια. Ποιο είδος αισθάνεσαι να σε “τραβάει” περισσότερο;
Τα μικρά κείμενα. Οι σύντομες διηγήσεις. Να καταφέρνω να υποβάλω τον αναγνώστη μέσα σε ένα μεγάλο ταξίδι, μέσα από μια μικρή σε έκταση αφήγηση. Αυτό με τραβάει περισσότερο. Και αν πρέπει να διαλέξω ανάμεσα σε κείμενα για παιδιά και κείμενα για μεγάλους, προτιμώ τα κείμενα που επισήμως απευθύνονται σε μεγάλους. Γι’ αυτό ίσως, ακόμα και όταν γράφω για παιδιά, υπογείως απευθύνομαι σε εκείνους, τους μεγάλους.

Τι χρειάζεσαι “Για να πεις τα κάλαντα”; Πες μας λίγα λόγια για τη νέα σου δουλειά.

Για να πεις τα κάλαντα χρειάζεται να ξεκλειδώσεις τη φωνή σου για να τραγουδήσει δυνατά, μα όχι με ένταση. Χρειάζεσαι φίλους. Χρειάζεσαι καρδιά. Για να πεις τα κάλαντα χρειάζεται να γνωρίζεις την ιστορία τους που είναι μακρά, χρειάζεται να μάθεις τον πλούτο τους που είναι μεγάλος. Ένα τεράστιο ταξίδι στο τεράστιο ταξίδι των καλάντων. Αυτό είναι το βιβλίο+cd για να πεις τα κάλαντα. Ένα λεύκωμα που μπορεί να το ξεφυλλίζει κανείς πλάι στο τζάκι και να το ακούει παραλλήλως. Με καρδιά.tassopoulou-all-books

Τι σημαίνουν για εσένα αυτές οι γιορτινές ημέρες;
Στολισμός. Δικαιολογία για να αφήνω τα λαμπάκια ανοιχτά όλο το βράδυ. Διακόσμηση της καθημερινότητας. Παρά το μεγάλο τους νόημα, τα Χριστούγεννα δεν τα αγαπώ ιδιαιτέρως. Δεν εννοώ πως τα μισώ, αλλά πως με αφήνουν αδιάφορη. Μου αρέσει που προσφέρουν την ευκαιρία να βρεθώ με την οικογένεια, αλλά τα αντιμετωπίζω σχεδόν σαν ένα διάλειμμα στο χειμωνιάτικο ρυθμό που με φέρνει πιο κοντά στην γιορτή που αγαπώ πραγματικά. Το Πάσχα…

Εκτός από τη συγγραφή βιβλίων με τι άλλο ασχολείσαι;
Ακούω μουσική. Παίζω πιάνο. Διαβάζω. Απασχολώ και απασχολούμαι με παιδιά. Εργάζομαι για να βιοπορίζομαι και βιοπορίζομαι με διάφορους τρόπους, κάνοντας ένα σωρό δουλειές, ώστε να μπορώ να ζω για να γράφω.
Έχεις μεσσηνιακή και μανιάτικη καταγωγή. Λόγω καταγωγής λοιπόν, τι κρατάς “μανιάτικο”;

Τίποτα δεν κρατώ μανιάτικο, όσον αφορά στην εκδίκηση. Σχεδόν τα πάντα τα κρατώ μανιάτικα, ως προς τη μνήμη. Δεν ξεχνάω εύκολα. Νομίζω δεν ξεχνάω καθόλου. Ούτε μια πράξη καλή ούτε το αντίθετό της.

Μια ευχή για το νέο έτος που είναι προ των πυλών;
Hρεμία ψυχής, κι αν ακόμα οι ρυθμοί δεν είναι ήρεμοι. Για τη ζωή όλων μας.tassopoulou-boubis

ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
ΒΙΒΛΙΟ+ CD
ΣΥΓΓΡΑΦΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΙΚΟΝΕΣ: ΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
ΠΙΑΝΟ – ΔΙΑΣΚΕΥΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΡΜΗΝΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΙΜΟΣ ΚΟΚΑΒΕΣΗΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ: ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΤΑΝΟΣ

Photos by Luis Gomezbeck

Comments

 1. Μια και ομιλείτε για συγγραφή βιβλίων, θα αφιερώσω, ευχόμενος έμπνευση στην συγγραφέα, ένα ποίημα:

  Βιβλία ξεφτίζω ρουφώντας τα,

  χαράζοντάς τα με μελάνι, με μολύβι,

  απ’ τον χρόνο κιτρινισμένα,

  τσαλακωμένα απ’ της αμάθειας το ξέσπασμα,

  της κρίσης τον ερεθισμό,

  αμφιβολία, διχογνωμία, ενστερνισμό.

  Βιβλία ταλανισμένα,

  με την αίσθηση συνευρίσκονται,

  παφλάζοντα χυμό να δώσουν

  στην ηδονή ανάθημα.

  Λεωνίδας Καζάσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *