Η Μαρία Παπαθεοδώρου είναι θηλάζουσα μαμά ενός υπέροχου (σχεδόν) τρίχρονου κοριτσιού. Μια νέα μαμά, μαχήτρια, όπως οι περισσότερες μανούλες, που εγώ προσωπικά αποκαλώ φορητή εγκυκλοπαίδεια λόγω των πολλών γνώσεων που έχει σε ότι αφορά στο θηλασμό και όχι μόνο. Της ζήτησα, λοιπόν, να μου παραχωρήσει μια συνέντευξη για την εμπειρία της σχετικά με τον μητρικό θηλασμό, τα οφέλη και τις δυσκολίες του, αλλά και για την ομάδα “Δεσμοί Θηλασμού” που έχει φτιάξει στο Facebook, η οποία έχει ως στόχο την δημιουργία “μαμαδοχωριών” ώστε να γίνει πιο εύκολο το ταξίδι της μητρότητας.

Της Ελευθερίας Αντύπα

Μαρία είσαι μαμά ενός μικρού κοριτσιού σχεδόν τριών ετών. Πότε ενημερώθηκες για τον θηλασμό και τα οφέλη του και πότε αποφάσισες πως θα θηλάσεις;

Στην εγκυμοσύνη ξεκίνησα να διαβάζω σχετικά βιβλία και η καλή μου ξαδέλφη με έβαλε στην ομάδα Εθελοντικής Υποστήριξης Θηλασμού της περιοχής μου από το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικής Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας.

Διάβασα πολύ, τα αρχεία και τους οδηγούς της ομάδας και ένας καινούργιος κόσμος ανοίχτηκε μπροστά μου! Διαπίστωσα ότι δυστυχώς δεν έχουμε καμία ενημέρωση για τον θηλασμό και ακόμα και αν πάρουμε ενημέρωση, είναι λανθασμένη.

Δεν θυμάμαι κάποια συγκεκριμένη στιγμή να πήρα την απόφαση να θηλάσω, μέσα μου ήταν πολύ ξεκάθαρο και απόλυτα φυσιολογικό να θηλάσω το μωρό μου.

Μια και μιλάμε για τα οφέλη του θηλασμού θες να μας πεις ποια είναι αυτά και για το παιδί αλλά και για την μαμά ώστε να ενημερωθούν και οι νέες μανούλες;

Τα οφέλη του θηλασμού, από πού να ξεκινήσω;

Η σύνδεση με το μωρό είναι πιο εύκολη, βλέπεις αυτό το πλασματακι να μεγαλώνει μόνο από το δικό σου γάλα, βλέπεις πως σε κοιτάει, πως σε αγγίζει! Η δύναμη που παίρνεις μέσα από αυτή την πράξη, ότι το μωρό σιτίζεται μόνο από το σώμα σου και μεγαλώνει! Τα πολλά και πολύτιμα συστατικά του μητρικού που βοηθούν το μωρό σε όλα τα επίπεδα. Η προσαρμογή του ζωντανού αυτού υγρού στις ανάγκες του μωρού, ανά πάσα στιγμή. Το γάλα μας είναι ζωντανό, το σώμα παίρνει πληροφορίες από το σάλιο του μωρού και παράγει ακριβώς την σύσταση που χρειάζεται το μωρό εκείνη την στιγμή, ανάλογα το φύλο, την ηλικία, αν είναι άρρωστο και γενικά τις ανάγκες του. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορεί μια μητέρα να θηλάσει περισσότερα από ένα παιδιά, το ίδιο διάστημα!

Δεν είναι μύθος ότι χτίζουν γερό ανοσοποιητικό, στο σπίτι μας έχουμε περάσει κόβιντ και διάφορες ιώσεις, ο πατέρας της μικρής κι εγώ πέφτουμε ξεροί, η μικρής μας έχει συμπτώματα μόνο μια μέρα και αυτά ελαφριά, ε, δεν είναι τυχαίο!

Συνάντηση μαμάδων στο πάρκο Ελευθερίας

Από την άλλη ποιες πιστεύεις πως είναι οι δυσκολίες του θηλασμού; Εσύ συνάντησες δυσκολίες σε αυτό το ταξίδι;

Δυσκολίες υπάρχουν στην αρχή, όχι για όλες τις μητέρες ευτυχώς! 

Είναι κάτι εντελώς καινούργιο και είναι φυσιολογικό να υπάρχουν δυσκολίες στην αρχή. Πιο πολύ μας δυσκολεύει η έλλειψη σωστής ενημέρωσης και οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες που έχουμε. Ο πρώτος καιρός με το βρέφος, είναι έτσι και αλλιώς πολύ απαιτητικός. 

Οι συχνοί θηλασμοί, οι συχνές αφυπνίσεις, τα πετρώματα στο στήθος, το μη υποστηρικτικό περιβάλλον είναι κάποιες από τις συνθήκες που δυσκολεύουν πολλές μητέρες. 

Προσωπικά πέρασα πολλές δυσκολίες τους πρώτους 4 μήνες. Χαλινός στο μωρό, πόνος στις θηλές, μετά Candida, σταφυλόκοκκος, φραγμένοι πόροι και διάφορες δυσκολίες με την δική μου υγεία, δεν ήταν καθόλου εύκολο. Κάθε φορά ήξερα όμως ότι υπάρχει λύση και την αναζητούσα, ποτέ δεν σκέφτηκα να σταματήσω τον θηλασμό. Δεν ξέρω γιατί, με έναν μαγικό τρόπο είχε γραφτεί μέσα μου ότι είναι πολύ σημαντικός και δεν το διαπραγματευόμουν καθόλου.

Ανήκεις στις μαμάδες που έχουν επιλέξει τον μακροχρόνιο θηλασμό. Τι σε οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Δεν νιώθω ότι έκανα κάποια επιλογή, απλά ακολουθώ την φύση και το παιδί μου. Δεν πήρα απόφαση να κάνω μακροχρόνιο θηλασμό, ακολουθώ την φυσική ροή της διαδικασίας αυτής που ονομάζεται θηλασμός.

Για αρκετά χρόνια συναντούσες πιο δύσκολα μητέρες που θήλαζαν τα παιδιά τους. Γιατί πιστεύεις ότι είχε συμβεί αυτό;

Δυστυχώς η βιομηχανία παραγωγής τροποποιημένου βρεφικού γάλακτος, έκανε καλή δουλειά με την διαφήμιση. Αυτό περάστηκε στην κοινωνία ως κάτι που “πρέπει” να κάνεις , ως τάση, ως νέα μόδα. Ο θηλασμός παραγκωνίστηκε και υποτιμήθηκε για πολλά χρόνια. Η παραπληροφόρηση γύρω από τον θηλασμό, έκανε επίσης την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.

Στις μέρες μας αντιθέτως ολοένα και περισσότερες γυναίκες θηλάζουν. Υπάρχει καλύτερη ενημέρωση πλέον;

Τα τελευταία χρόνια, μέσα από τους επίσημους φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικανική παιδιατρική εταιρεία, η Unisef, το υπουργείο υγείας και το ινστιτούτο υγείας του παιδιού, βγήκαν προς τα έξω οι συστάσεις για αποκλειστικό θηλασμό τους πρώτους 6 μήνες και για παράταση μέχρι τουλάχιστον τα 2 έτη ή και περισσότερο εάν αυτό επιθυμεί η δυάδα! Έρευνες αποδεικνύουν πλέον τα οφέλη για την δυάδα μητέρας – βρέφους και γνωρίζουμε ότι είναι η ιδανική τροφή για τα μωρά. 

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν τα οργανωμένα δίκτυα βοήθειας από μητέρα προς μητέρα όπως το πανελλήνιο δίκτυο που αναφέρω πιο πάνω. Η ενημέρωση μέσα από επιστημονικά άρθρα και πηγές και η υποστήριξη που προσφέρουν, είναι πολύ πολύ σημαντικά για τις νέες μητέρες που επιθυμούν να θηλάσουν.

Κάποιοι θεωρούν «προκλητικό» τον δημόσιο θηλασμό και μάλιστα κάνουν παρατήρηση ή συστήνουν στις μαμάδες να θηλάζουν σε τουαλέτες καταστημάτων κλπ. Πως μπορεί μια θηλάζουσα μαμά να αντιμετωπίσει μια τέτοια περίπτωση;

Ο μητρικός θηλασμός είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ του βρέφους, αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ! Προστατεύεται επίσης από τον νόμο και δεν επιτρέπεται να γίνονται συστάσεις για θηλασμό σε τουαλέτες ή λοιπές παρατηρήσεις! Μια μητέρα έχει το δικαίωμα (εμπίπτει στα ανθρώπινα δικαιώματα) να θηλάσει το μωρό – παιδί της οπότε και όπου θέλει!

Σε περίπτωση που της γίνει παρατήρηση μπορεί ευγενικά να ενημερώσει το προσωπικό ότι καλύπτεται από το νόμο και αν επιμείνουν μπορεί να καλέσει την “Αλκυόνη” Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής του Μητρικού Θηλασμού, από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού που υπάγεται στο υπουργείο υγείας, στο 10525 και να δηλώσει το γεγονός!

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να την διώξει! Τι πιο φυσικό από την σίτιση ενός μωρού – παιδιού;

Πικ νικ στο Άλσος Βεϊκου

Πως μπορεί να ενημερωθεί σωστά για τον θηλασμό μια νέα μαμά;

Τα άτομα που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, είναι σημαντικό να ενημερώνονται σωστά από την εποχή που θα πάρουν την συνειδητή αυτή απόφαση. Ενημέρωση για την σύλληψη, την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, την λοχεία, τον θηλασμό και γενικά την γονεϊκότητα! Ενημέρωση από επιστημονικά άρθρα και έγκυρες πηγές. Η γνώση πλέον είναι ελεύθερη και εύκολα προσβάσιμη! 

Συγκεκριμένα για τον θηλασμό, ενημέρωση μπορεί να γίνει μέσα από σεμινάρια, ιδιωτικά ή ακόμα και σε φορείς που προσφέρουν δωρεάν ενημέρωση σε κάποιες περιοχές. Μέσα από βιβλία ή μαθήματα με πιστοποιημένους συμβούλους θηλασμού, από τις συναντήσεις της La Leche League Greece (www.lllgreece.org) και φυσικά από το Πανελλήνιο δίκτυο εθελοντικής υποστήριξης θηλασμού που πλέον έχει ομάδες σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού! Μητέρες που ξεκίνησαν ένα δίκτυο για ενημέρωση και υποστήριξη προς άλλες μητέρες, μέσα από έγκυρες, επίσημες πηγές και επιστημονικά άρθρα! 

Είμαστε πολλές που πήραμε αυτή την πολύτιμη βοήθεια από το δίκτυο και καταφέραμε να θηλασουμε τα παιδιά μας! Η σωστή ενημέρωση είναι το παν! Δυστυχώς έχουμε εδώ και χρόνια απομακρυνθεί από την φύση μας και τίποτα δεν γίνεται απλά και φυσικά όπως θα έπρεπε! Η παραπληροφόρηση είναι μεγάλη και ο θηλασμός θέλει σωστή ενημέρωση για να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά. Πολλά μπορεί να συμβούν, όταν όμως υπάρχει η γνώση, αντιμετωπίζεται πιο εύκολα η όποια δυσκολία! Ξέρεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις, ξέρεις ότι υπάρχει λύση και δεν είσαι μόνη, έχουν περάσει πολλές , πριν από εσένα τον δρόμο αυτό και σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις!

Τι ήταν το πιο ακραίο που έχεις ακούσει ως συμβουλή ως θηλάζουσα μαμά;

Η αλήθεια είναι, ότι δεν έχω ακούσει κάτι πολύ περίεργο, τα κλασικά που ακούμε συνήθως!

Το πιο συχνό που ακούω, ως θηλάζουσα με νήπιο σχεδόν 3ων ετών πλέον, είναι”αααα θηλάζεις ακόμα; Έχεις γάλα;”

Πάντα απαντάω με τον ίδιο τρόπο: ακόμα ένας μύθος για τον θηλασμό θα καταρριφθεί αμέσως τώρα! Ο θηλασμός είναι ζήτηση και παραγωγή! Όσο το παιδί θηλάζει και δίνει εντολή στο στήθος να παράγει , τόσο γάλα έχεις! Όταν η ζήτηση σταματήσει για τον οποιοδήποτε λόγο, (παρεμβολή ξένου γάλακτος, άρνηση του μωρού να θηλάσει λόγω σύγχυσης θηλών) τότε σταματάει και η παραγωγή!

Έχεις δημιουργήσει στο Facebook την ομάδα “Δεσμοί θηλασμού ” (https://www.facebook.com/groups/122341457864504). Ποιο ήταν το κίνητρο για την δημιουργία αυτής της ομάδας και ποιος ο σκοπός της;.

Η ιδέα για την δημιουργία της ομάδας μου ήρθε ξαφνικά εκεί που θηλαζα την κόρη μου, γύρω στις 3 τα ξημερώματα!

Μέσα από την ομάδα εθελοντικής υποστήριξης θηλασμού της Αττικής, γνώρισα κάποιες κοπέλες και ξεκινήσαμε να κάνουμε παρέα. Μέσα από αυτές τις σχέση βρήκα ανθρώπους που σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο, έχουμε παρόμοιες εμπειρίες και μπορούμε να στηρίξουμε η μία την άλλη. Γιατί να μην μπορούν όλες οι κοπέλες να έχουν τέτοιους ανθρώπους δίπλα τους, σκέφτηκα! Έτσι έφτιαξα την ομάδα αμέσως! Στόχος είναι να βρούμε άλλες κοπέλες θηλάζουσες ή έγκυες που είναι κοντά μας και να βγαίνουμε βόλτες, παιδική χαρά κλπ. Να μπορέσουμε να συναντηθούμε, να υποστηρίξουμε και να βοηθήσουμε η μία την άλλη. Να φτιάξουμε το δικό μας χωριό! Είναι δύσκολος ο δρόμος της μητρότητας και ειδικά με τον θηλασμό δεν υπάρχει πολλές φορές υποστήριξη από το περιβάλλον. Είναι σημαντικό να μη αισθανόμαστε μόνες και να βρίσκουμε συνοδοιπόρους στο ταξίδι μας!

Μύθοι και αλήθειες γύρω από τον θηλασμό

Οι μύθοι γύρω από τον θηλασμό είναι πολλοί και δυστυχώς δυσκολεύουν πολλές νέες μητέρες. Συγκεντρώσαμε τους 5 μύθους που ακούγονται πιο συχνά.

Μύθος Νο1

Δεν μπορούν όλες οι μητέρες να θηλάσουν

Αλήθεια

Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό γυναικών, γύρω στο 1%, δεν μπορούν να παράγουν γάλα. Αυτό συμβαίνει λόγω ορμονικών διαταραχών ή χειρουργείων που έχουν γίνει στον μαστό. Οι υπόλοιπες μπορούν να παράγουν όσο γάλα χρειάζεται το βρέφος τους. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, ευθύνονται μια σειρά πράξεων:

▪️Ωράριο στον θηλασμό

▪️Λανθασμένη προσκόλληση 

▪️Χορήγηση τροποποιημένου βρεφικού γάλακτος.

Μύθος Νο2

Ο θηλασμός πονάει.

Αλήθεια

Στην αρχή μπορεί να υπάρξει ευαισθησία ή ενόχληση στις θηλές, κάτι φυσιολογικό για τις πρώτες μέρες. Εάν αυτό συνεχιστεί, πρέπει να βρεθεί ο λόγος. Οφείλεται συνήθως:

▪️ στην λανθασμένη προσκόλληση

▪️ μύκητες ή φυσαλίδα στην θηλή

▪️ χαλινός γλώσσας του βρέφους.

Μύθος Νο3

Τις πρώτες μέρες οι μητέρες δεν έχουν γάλα, ειδικά μετά από καισαρική τομή.

Αλήθεια

Το γάλα ξεκινάει να παράγεται με την γέννηση του πλακούντα, ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού. Τις πρώτες 3 μέρες, παράγεται το πρωτόγαλα. Σε μικρές ποσότητες αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για το νεογέννητο. Η χωρητικότητα του στομάχου στα νεογέννητα είναι περίπου 5ml και το στήθος, παράγει όσο ακριβώς έχει ανάγκη το βρέφος. Σταδιακά η χωρητικότητα αυξάνεται και το ίδιο συμβαίνει και με την παραγωγή.

Μύθος Νο4

Ο θηλασμός γίνεται με πρόγραμμα και 10 λεπτά σε κάθε στήθος.

Αλήθεια

Ο θηλασμός είναι ελεύθερος και απεριόριστος. Το βρέφος θηλάζει για όσο θέλει, όσες φορές θέλει. Δεν απομακρύνουμε το βρέφος από το στήθος αλλά περιμένουμε να το αφήσει από μόνο του. 

Μύθος Νο5

Εφόσον επιλέξεις να θηλάσεις, πρέπει να περιορίσεις την διατροφή σου για να μην κάνει το μωρό κολικούς.

Αλήθεια

Η μητέρα που θηλάζει μπορεί να τρώει τα πάντα. Η διατροφή της δεν προκαλεί κολικούς. Οι κολικοί έχουν ακόμα άγνωστη αιτία αλλά αποδίδονται στο ανώριμο πεπτικό σύστημα των μωρών. Μόνο εάν διαπιστωμένα κάτι ενοχλεί το μωρό, το περιορίζουμε, όχι προληπτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *