Τι τρώει μία Βασίλισσα, ένας πρίγκιπας ή ο Πρόεδρος μιας χώρας; Σε αυτά τα ερωτήματα θα μπορούσε να απαντήσει σαφώς καλύτερα ο Νίκος Κουλούσιας, ο Έλληνας σεφ που έχει μαγειρέψει για τη βρετανική βασιλική οικογένεια, τον Βλαντιμίρ Πούτιν και πολλούς διάσημους ακόμη. Ο σεφ μιλά στο thespotlight.gr για τη ζωή του, την καριέρα του και τα μαγειρικά του ταξίδια!

Που γεννήθηκες και μεγάλωσες;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Γερμανία . Έλληνες γονείς μετανάστες που αποφάσισαν χωρίς καμία γνώση να πάνε σε μια χώρα για μια καλύτερη ζωή . Θα μπορούσε να ήταν βέβαια και κάπου αλλού. 

Η μαγειρική πως μπήκε στη ζωή σου;

Η μαγειρική μπήκε σχετικά νωρίς στην ζωή μου . Βοηθούσα πάντα στο σπίτι, μου άρεσε να ασχολούμαι με πραγματάκια και να προσφέρω είτε σε φίλους είτε σε οικογενειακά πρόσωπα. Πάντα μου άρεσε να ακούω την γνώμη τους είτε και αν ήταν μια απλή σαλάτα . Έτσι λοιπόν το έκανα χόμπι και μετά το χόμπι επάγγελμα . Τι πιο όμορφο να κάνεις αυτό που σου αρέσει, ουσιαστικά το χόμπι επάγγελμα. 

Έχεις μαγειρέψει για μεγάλα γεγονότα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Ποια ήταν αυτά και πως προέκυψε η συνεργασία;

Όλα ξεκινήσαν από το μεταπτυχιακό μου που έκανα τότε στην Αγγλία . Συμμαθητές που γίνανε φίλοι και συνεργάτες. Πάντα και μετά από τόσα χρόνια κρατούσαμε και κρατάμε επαφές με κάποια άτομα που σήμερα είναι μόνιμα στελέχη τις οικογένειας . Έτσι λοιπόν ήρθε και η πρώτη επαφή με την οικογένεια όταν ετοιμάσαμε τον γάμο του Χάρι και της Μέγκαν. 

Πως είναι να μαγειρεύεις για το παλάτι; Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισες;

Θα το πω πολύ γενικά . Δεν έχει σημασία για ποιον μαγειρεύεις. Όλοι έχουν απαιτήσεις σαν άτομα αλλά και προεγγραφές είτε σε ξενοδοχείο είτε σε ένα εστιατόριο. Υπάρχουν άγραφα πρωτόκολλα παντού που απλά ακολουθείς και συμβιβάζεις με τις γνώσεις σου. 

Ποιος από την βασιλική οικογένεια ήταν πιο προσιτός και ποιος ο πιο απρόσιτος;

Πάντα είχαμε επαφές, με τα γραφεία κυρίως, που μας ενημέρωναν για τα θέλω τους και την ενημέρωση του πρωτοκόλλου για την καθημερινότητα τους αλλά και όταν παρευρισκόμαστε σε κάποιο συμπόσιο. Βέβαια, η πιο προσιτή ήταν η Βασίλισσα που και μόνη της κατέβαινε στην κουζίνα το πρωί να παραγγείλει μια μαρμελάδα για το τοστ της. Οι άλλοι απλά ακολουθούσαν. 

Κατά καιρούς, όμως, έχεις μαγειρέψει και για άλλους διάσημους όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Θα ήθελες να μας πεις γι’ αυτό;

Για πολλούς ανθρώπους τις σόουμπιζ αλλά και για τον κόσμο που έρχεται στα εστιατόρια. Δεν κάνω διευκρινίσεις ποτέ ο κάθε πελάτης είναι ίδιος για μας και προσφέρουμε ότι ακριβώς προσφέρουμε και σε κάποια επώνυμα άτομα. 

Αυτή την περίοδο που ταξιδεύεις με τη μαγειρική σου;

Μόλις επέστρεψα από την Αίγυπτο. Είχα ένα τεράστιο πρότζεκτ εκεί, να φέρω τις ελληνικές γεύσεις σε κάποια ξενοδοχεία. Παρέδωσα και επέστρεψα στην Ελλάδα . Συγκεκριμένα στην όμορφη Ρόδο όπου είχαμε κάνει κάποιες συζητήσεις με μια επιχειρηματία, την κυρία Μαρία Χατζηστεφανή, που χρόνια είναι στον χώρο της εστίασης. Και έτσι αποφασίσαμε να ανοίξουμε για φέτος ένα εστιατόριο στα Στεγνά, που θα “φοράει” τα αρώματα μου αλλά και την ταυτότητα τις κυρίας Μαρίας. Έτσι ενώσαμε τις δυνάμεις μας και είμαστε αισιόδοξοι πως θα είναι μια υπέροχη σεζόν φέτος με νέες γεύσεις, αρώματα και όλα αυτά τα ταξίδια που κάναμε να βρίσκονται σε ένα πιάτο. 

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, το πρώτο μας εστιατόριο στην Ελλάδα θα βρίσκεται στην Ρόδο και συγκεκριμένα στα Στεγνά. Θα βγει το παιδικό βιβλίο που γράψαμε με τον κύριο Κώστα Στοφόρο και διάφορα αλλά πρότζεκτ που θα ακουστούν σύντομα. 

Τι πραγματεύεται το παιδικό βιβλίο και ποια η συμμετοχή σου σε αυτό;

Το βιβλίο έγινε με μια συνεργασία με τον αγαπημένο μου Κώστα Στόφορο, συγγραφέα παιδικών βιβλίων. Θα είναι 11 ιστορίες από διάφορους τόπους της Ελλάδος και όπως αποκαλύπτουν οι ήρωες ένα υλικό παραδοσιακό του κάθε τόπου θα ακολουθεί και μια συνταγή παιδική από εμένα. Έγιναν οι αξιολογήσεις από τον εκδότη και περιμένουμε να κυκλοφορήσει σύντομα.

Ποια είναι η σπεσιαλιτέ σου;

Δε νομίζω να υπάρχει μια σπεσιαλιτέ όταν έχεις γυρίσει όλο τον κόσμο μαγειρικά. Νομίζω πως όλες οι γεύσεις, αν τις σχεδιάσεις, βγαίνει ένα ξεχωριστό πιάτο που αντιπροσωπεύει εσένα. Και αυτό είναι που θα προσφέρουμε στον κόσμο. 

Που μπορεί να σε βρει κάποιος;

Θα είμαι φέτος στα Στεγνά στο Rhodos Tavern by Nikos Koulousias. Βέβαιως και στο Instagram nikokoulousias_official.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *