της Ελευθερίας Στρατομήτρου

«Ένας άνθρωπος τυφλός από τα χρόνια περιπλανιέται ολομόναχο… Αυτός ο ίδιος άνθρωπος ονειρεύτηκε άπειρες φορές ότι πέθανε από άλλους θανάτους, ονειρεύτηκε ένα απατηλό και αβέβαιο σύμπαν όπου όλοι οι ιστοί κάθε αράχνης στη διάρκεια των αιώνων πλέκουν ένα και μοναδικό ιστό…»  (απόσπασμα από το ποίημα Ο Ποιητής και οι Καθρέφτες)

Το Ταξίδι και το Όνειρο… συνεχίζει το ταξίδι του στο Εκστάν. Η Mariana Kútulas-Vrsalović μελοποιεί ποιήματα του Σταμάτη Πολενάκη.
Μια βραδιά γεμάτη ταξίδια
Ταξίδια πραγματικά και ονειρικά
Ταξίδια σε μέρη υπαρκτά και μέρη φανταστικά
Ταξίδια μοναχικά και ταξίδια συντροφικά.

Μια βραδιά γεμάτη μουσική, ποίηση, εικόνες και ταξίδια. Η παράσταση αποτελείται από δύο μέρη που χωρίζονται από ένα διάλειμμα 10 λεπτών.
Στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα ακουστούν ποιήματα του Σταμάτη Πολενάκη (βραβείο ποίησης του περιοδικού Αναγνώστης για το 2017) μελοποιημένα.
Στο δεύτερο μέρος τα τραγούδια και οι διαφορετικές γλώσσες θα συμπληρώσουν το ταξίδι και θα μας ταξιδέψουν σε μέρη εξωτικά αλλά και μέρη γνώριμα (Αργεντινή, Χιλή, Κροατία, Ελλάδα, Ισπανία).

Πότε ξεκίνησε η παράσταση «Το ταξίδι και το όνειρο»;

Juan Pablo Moriatis: Είναι μια δουλειά που έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2016. Βέβαια πιστεύουμε ότι στην πραγματικότητα η παράσταση δημιουργήθηκε όταν μπήκε στην ομάδα μας ο Sito Sanchez, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2017 όπου και το Ταξίδι και το όνειρο βρήκε και τον τελευταίο του επιβάτη που θα γινόταν μέλος αυτής της διαδικασίας.

Είναι μια δουλειά που σαν αφετηρία έχει την ποίηση του Σταμάτη Πολενάκη. Γιατί επιλέξατε το έργο του;

Μαριάνα Κούτουλας-Vrsalovic: Βασικά με τον Σταμάτη Πολενάκη καπόια μέλη της ομάδας γνωρίζονται  πολλά χρόνια και μας συνδέει αμοιβαίος σεβασμός και θαυμασμός. Άλλωστε και η Ιλιάνα και η εγώ έχουν συνεργαστεί μαζί του. Η ιδέα πάντως αν και ξεκίνησε ήδη από το 2009 όπου και μετέφρασα ποιήματα του προκειμένου να τα παρουσιάσουμε στην Αργεντινή, όπου κάναμε περιοδεία με το θίασο Ωκύπους . Άλλα μάλλον τότε δεν ήταν ακόμα η ώρα να την μελοποιήσω. Η μελοποίηση ξεκίνησε το 2016 σε κάποια ποιήματα για να κάνουμε μια παρουσίαση των ποιημάτων του Σταμάτη. Έπειτα από την παρουσίαση αυτή είχε έρθει η ώρα να μελοποιήσω περισσότερα ποιήματα για να δημιουργηθεί η παράσταση αυτή.

 

Ποια είναι τα μουσικά όργανα  τα οποία συναντάμε στην παράσταση;

Sito Sanchez: Δεν είναι και λίγα. Τα όργανα που θα ακούσετε είναι κιθάρα, ακορντεόν, φλάουτο, τρομπέτα, καστανιέτες, κουτάλια κ.ά.

Είστε καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, κάτι που δίνει έντονο το στοιχείο του έθνικ στην παράσταση και έναν διεθνή χαρακτήρα. Όλο αυτό λειτούργησε στο να αποκτήσει «Το ταξίδι και το όνειρο» τον χαρακτήρα που έχει… επί σκηνής;

Juan-Pablo Moriatis: Στη δική μας περίπτωση, ναι. Και μάλλον αυτό ήταν που μας ένωσε κιόλας. Μας αρέσει η διαφορετικότητα που έχουμε σαν ομάδα και αυτά τα έθνικ, όπως τα αποκαλείτε, χαρακτηριστικά μας. Και βέβαια στη συγκεκριμένη παράσταση αυτό το στοιχείο είναι πολύ έντονο μιας που ο καθένας από εμάς έχει προσφέρει τις εμπειρίες από την προσωπική του καλλιτεχνική περιπλάνηση που είναι έντονο το έθνικ στοιχείο.

Πείτε μου δυο λόγια ο καθένας για τη δική του πορεία.

Σίτο Σάντσες: Εγώ κατάγομαι από την Ισπανία και κατά κύριο λόγο είμαι μουσικός φλαμένγκο. Παίζω πνευστά, έγχορδα. Δούλεψα στην Ισπανία, στο Βέλγιο και τα τελευταία χρόνια ζω και εργάζομαι εδώ. Στην παρούσα φάση είμαι ευτυχής που μπορώ να συνδυάζω τη μουσική που γνωρίζω και αγαπώ με τα ελληνικά και την ελληνική κουλτούρα. Αυτή η πρόσμιξη στοιχείων αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.

Χουαν Πάμπλο Μωριάτης: Εγώ γεννήθηκα στην Αργεντινή από ‘Έλληνες γονείς. Στην Αργεντινή εργαζόμουν ως μουσικός σε παραδοσιακά συγκροτήματα. Η αγάπη μου αυτή για τη μουσική αλλά και τις ρίζες μου με οδήγησε στην Ελλάδα. Τώρα ασχολούμαι ενεργά με τη μουσική, κυρίως την παραδοσιακή την οποία μεταφέρω στο κοινό με τη χρήση του ακορντεόν.

Ιλιάνα Παζαρζή: Εγώ είμαι κατά βάση ηθοποιός και είχα την τύχη να συνεργαστώ με πολλούς σκηνοθέτες στην Ελλάδα. Έχω ασχοληθεί και με την συγγραφή παιδικού έργου και τη διασκευή παραμυθιών. Με τα παιδιά μας ενώνει ακριβώς η ανάγκη μας για πειραματισμό, το οποίο αποτελεί το βασικό μου στόχο όλα τα χρόνια που ασχολούμαι με το χώρο αυτό.

Μαριάνα Κούτουλας-Vrsalović: Εγώ έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με το θέατρο, το χορό, έχω γράψει θεατρικά. Σε όλη την καριέρα μου λειτουργώ σαν Gitano. Έχω μείνει και έχω εργαστεί στην Ισπανία, την Κροατία και την Ελλάδα και έχω δημιουργήσει σχήματα καλλιτεχνικά και στις τρεις αυτές χώρες αλλά και στον τόπο καταγωγής μου, την Αργεντινή τα οποία είναι και ενεργά. Έχω ρίζες από πολλές χώρες και αυτό μου δημιουργεί την ανάγκη της γνωριμίας με νέες γλώσσες, κουλτούρες. Αυτό ακριβώς το στοιχείο με οδηγεί στην επαγγελματική σχέση μου με τη μουσική και τη σύνθεση, μιας και είναι παγκόσμια γλώσσα.

 

Επιλέγετε να παρουσιάζετε αυτή τη δουλειά σε διαφορετικούς χώρους δίνοντας έτσι και την υπόσταση του ταξιδιού. Το να εμμφανίζεστε λοιπόν σε διαφορετικές σκηνές είναι μια ξεχωριστή εμπειρία κάθε φορά; Από την άλλη βοηθάει την ίδια την παράσταση αυτό την εξελίσσει;

Νομίζω ότι αυτές οι αλλαγές δοκιμάζουν την παράσταση και την κάνουν να μην είναι στάσιμη. Και η αλήθεια είναι ότι αλλάζουν πράγματα κάθε φορά.

Η κρίση η οποία υπάρχει και στα καλλιτεχνικά πράγματα εμποδίζει καλλιτέχνες όπως στην δική σας περίπτωση;

Η κρίση έχει επηρεάσει την καλλιτεχνική δημιουργία. Βέβαια εκεί επιλέγεις. Και εμείς επιλέξαμε να κάνουμε κάτι συνεργατικό και ομαδικό που να μας εκφράζει

Μιλήστε μου για τα σκηνικά του έργου και το αν υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που είναι μαζί σας σε αυτό το πρότζεκτ.

Ιλιάνα Παζαρζή: Ο σκηνικός χώρος είμαστε εμείς και αυτό που επιλέγουμε στον κάθε χώρο. Έχουμε οι ίδιοι αποφασίσει την ενδυματολογική και σκηνογραφική αισθητική της παράστασης.

Στην παράσταση αυτή έχουν βοηθήσει πολλοί άνθρωποι. Να πούμε για την Ελίζα Κορδόση η οποία επιμελήθηκε την αφίσα μας. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και κάποιους άλλους ανθρώπους οι οποίοι μας έχουν κάνει την τιμή να εμφανιστούν στην παράσταση είτε απαγγέλοντας ποίηση είτε με τραγούδι, όπως την Ayelen Aruza η οποία είναι σχεδόν σε όλες τις παραστάσεις με τα κουτάλια της, η Νίκη Ιωαννίδου, ο Γιάννης Ντούσης, η Σοφία Σερέφογλου, ο Αλέξανδρος Βαμβούκος, ο Άλκης Κόλλιας, ο Γιάννης Πετσόπουλος, η Τζω Κοκκίνη, αλλα και ο ίδιος ο ποιητής.

Τι έχετε κερδίσει από αυτό το ταξίδι από αυτή τη διαδρομή;

Μαριάνα Κούτουλας-Vrsalovic: Να πούμε ότι κερδίσαμε την ευχαρίστηση να κάνουμε κάτι που μας αρέσει πράγμα που είναι πολύ δύσκολο σε τέτοιες εποχες. Επίσης αυτή η δουλειά μας έφερε στην παρέα τον Sito Sanchez με τον οποίο σίγουρα θα συνεργαστούμε και άλλες φορές

Την Τετάρτη 2 Μαίου θα εμφανιστείτε στο Εκστάν κάνοντας στα… Πατήσια αυτή τη φορά. Πείτε μου για αυτή τη βραδιά.

Ιλιάνα Παζαρζή: Ναι. Θα εμφανιστούμε σε έναν πολύ φιλόξενο χώρο στα Πατήσια, στο Εκστάν, Καυταντζόγλου 5. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 0210339 & 6947970172 – 6977359312  και τιμή εισόδου 5 ευρώ

Τετάρτη 2 Μαΐου στις 21:00

Τα επόμενα σχέδια σας;

Βεβαίως. Να πούμε αρχικά ότι το ταξίδι αυτό θα έχει και συνέχεια η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα. Βέβαια και ο καθένας από εμάς έχει και δικά του σχέδια και πλάνα. Η Μαριάνα φεύγει την άλλη βδομάδα για μια περιοδεία με ένα χιλιανό συνθέτη με ελληνικές ρίζες. Θα είναι στην Κροάτια για να παρουσιάσουν το νέο δίσκο του συνθέτη αυτού, ο οποίος συνθέτει στο μπουζούκι και η Μαριάνα έχει υπογράψει τους στίχους.

Official Page Facebook: Το ταξίδι και το όνειρο

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *