Οι πεποιθήσεις σας περιορίζουν την ικανότητα σας να προοδεύσετε στην καριέρα σας και να επιτύχετε τους στόχους σας; Αν η απάντηση είναι “ναι” σε αυτό το άρθρο σας προτείνουμε 6 βήματα για να σπάσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας και πώς μπορείτε να πετύχετε περισσότερα.
«Είμαι πολύ μεγάλος ή πολύ νέος για κάτι τέτοιο».
«Θα περάσω όλη μου τη ζωή μόνη.»
«Ποτέ δεν θα βρω μια δουλειά που να μου φέρνει ευτυχία.»
«Ποτέ δεν θα μπορέσω να το κάνω αυτό.»
Αυτές οι φράσεις αποτελούν παραδείγματα περιοριστικών πεποιθήσεων. Είναι λυπηρές και οι περιοριστικές πεποιθήσεις είναι μια δικαιολογία για να μην πετύχετε αυτό που θα θέλατε να πετύχετε.
Δείτε ακόμη: Πώς να μιλήσετε στα παιδιά σας για τους σεισμούς
Οι περιοριστικές πεποιθήσεις μας κρατούν στη ζώνη άνεσης μας. Μπορούν να περιορίσουν σημαντικά την ανάπτυξη και την επίτευξη των στόχων μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι αυτές οι σκέψεις, είτε συνειδητές είτε ασυνείδητες, που θεωρούμε ως απόλυτες αλήθειες. Ωστόσο, αυτές οι αρνητικές σκέψεις, που εμποδίζουν το ταξίδι μας προς τους στόχους της ζωής, μπορούν να ξεπεραστούν και να αντικατασταθούν με πιο αισιόδοξα μηνύματα. Αλλάζοντας τη σκέψη σας, μπορείτε να αλλάξετε και τα πάντα.
Γιατί έχουμε περιοριστικές πεποιθήσεις;
Οι περιοριστικές πεποιθήσεις, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ασυνείδητες σκέψεις, οι οποίες εμφανίζονται ως μηχανισμοί άμυνας για την αποφυγή πιθανών απογοητεύσεων, αποτυχιών και απογοητεύσεων. Κάποια στιγμή στο παρελθόν, μπορεί να είχατε υποφέρει από κάτι συγκεκριμένο και τώρα, όταν έρχεστε αντιμέτωποι με μια παρόμοια κατάσταση, το υποσυνείδητο σας βρίσκει έναν τρόπο να προσπαθήσει να το μπλοκάρει. Μια καλή αρχική άσκηση για την αντιμετώπιση των περιοριστικών πεποιθήσεων είναι να αναζητήσετε τη ρίζα του προβλήματος, βρίσκοντας τον παράγοντα που προκαλεί αυτή την αρνητικότητα.

Αυτές οι περιοριστικές σκέψεις και πεποιθήσεις μπορεί να έχουν διάφορες προελεύσεις:
– Οι προσωπικές πεποιθήσεις είναι εκείνες οι εμπειρίες που έζησε το ίδιο το άτομο, οδηγώντας το να αναπτύξει ορισμένους φραγμούς.
– Εμπειρίες και πεποιθήσεις που σας έχουν ¨κληρονομήσει” και σχετίζονται με τον τρόπο που μεγαλώσατε, τις ιδέες και τις συμπεριφορές που παρατηρείτε και ενισχύετε σε όλη σας τη ζωή.
– Φόβος ή δικαιολογία είναι ό,τι χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για να σταματήσετε να κάνετε κάτι ή όταν σταματάτε να κάνετε μια συγκεκριμένη ενέργεια από φόβο μήπως αποτύχετε.
– Κοινωνικοί κύκλοι των ανθρώπων γύρω σας και εκείνων που μπορούν να σας επηρεάσουν.
– Η κοινωνία μπορεί να επιβάλλει πρότυπα που δημιουργούν περιοριστικές πεποιθήσεις.
– Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις μπορούν μερικές φορές να διαδίδουν περιοριστικές σκέψεις, καθώς το κήρυγμα τους συνήθως ορίζει ποιες συμπεριφορές είναι αποδεκτές υπό το βλέμμα της θεότητας στην οποία πιστεύει ένα άτομο.
Για να ανακαλύψετε τις περιοριστικές σας πεποιθήσεις, σκεφτείτε τα πράγματα που θα θέλατε να πετύχετε, αλλά προς το παρόν δεν εργάζεστε γι’ αυτά. Στη συνέχεια, αναζητήστε τη δικαιολογία που βρίσκετε για να μην κάνετε το εν λόγω πράγμα. Αυτή η αιτιολόγηση βρίσκεται συνήθως στο «γιατί» της πρότασης. Είναι ευκολότερο να το λες παρά να το κάνεις, προσπαθώντας να ξεδιαλύνεις τέτοιες περιοριστικές πεποιθήσεις. Το να μιλήσετε με έμπιστους φίλους, συγγενείς ή μέντορες μπορεί να είναι μια πραγματικά πολύτιμη προσέγγιση εδώ.
Πώς μπορείτε λοιπόν να ξεπεράσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας;
1. Προσδιορίστε μία από τις περιοριστικές σας πεποιθήσεις
Το πρώτο βήμα για να ξεπεράσετε τις περιοριστικές σας πεποιθήσεις είναι να εντοπίσετε ποιες είναι αυτές. Αν φοβάστε ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί περιορισμοί, τότε ξεκινήστε με τον μεγαλύτερο και στη συνέχεια επαναλάβετε αυτό το βήμα με κάθε περιοριστική πεποίθηση.
2. Αναγνωρίστε ότι πρόκειται απλώς για μια πεποίθηση
Αναγνωρίστε ότι η πεποίθηση σας μπορεί απλώς να είναι μια πεποίθηση που βασίζεται σε ψευδείς απόψεις. Είναι πιθανό να είναι εντελώς αναληθής και να αποτελεί απλώς μια πεποίθηση, όχι ένα γεγονός.
3. Αμφισβητήστε τη δική σας πεποίθηση
Τώρα που αναγνωρίσατε ότι πρόκειται απλώς για μια πεποίθηση και όχι για ένα θεμελιωμένο γεγονός, αμφισβητήστε την πεποίθησή σας. Αμφισβητήστε την θέτοντας ερωτήματα όπως:
– Είναι αυτή η πεποίθηση πραγματικά θεμελιωμένη; Ποια είναι τα υποστηρικτικά γεγονότα;
– Πάντα σκεφτόμουν έτσι; Αν όχι, τι έχει αλλάξει;
– Υπάρχουν στοιχεία που να αντικρούουν την πεποίθηση μου; – Πώς θα ήταν να σκεφτώ τα αντίθετα της πεποίθησης μου;
– Με βοηθά αυτή η πεποίθηση να προχωρήσω προς τους στόχους μου;
– Πώς θα σκεφτόμουν αυτή την πεποίθηση αν ήμουν κάποιος άλλος (π.χ. ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, η Όπρα Γουίνφρεϊ, ο Στιβ Τζομπς, ένας επιχειρηματίας, ένας γιατρός κ.λπ.)
Πολλές από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να φαίνονται παράξενες, αλλά έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να διευρύνετε την οπτική σας στο θέμα. Πρόκειται για ασκήσεις σκέψης «έξω από το κουτί». Όταν επιχειρηματολογείτε ενάντια στη δική σας αρχική σκέψη, μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι ακριβώς αυτό που σκεφτόσασταν οδηγώντας σας να αλλάξετε το παράδειγμα σε κάτι πιο θετικό και ενθαρρυντικό.

4. Αναγνώριση των δυνητικά επιζήμιων συνεπειών
Ποιες είναι οι συνέπειες της εμμονής στην περιοριστική σας πεποίθηση; Η εμμονή στην πεποίθηση ότι δεν είστε σε θέση να περάσετε μια επιλογή επειδή αποτύχατε στην πρώτη σας προσπάθεια μπορεί να σας στερήσει τη δυνατότητα να περάσετε στο μέλλον και να έχετε μια καλύτερη ζωή.
5. Υιοθετήστε μια νέα πεποίθηση
Επιλέξτε κάτι νέο για να πιστέψετε, κάτι που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη ζωή σας. Αυτή η μετάβαση μπορεί να μην είναι εύκολη. Ανάλογα με το πόσο καιρό σκεφτήκατε και ζήσατε αυτό που σας οδήγησε να πιστεύετε αυτό που πιστεύετε, μπορεί να έχει δημιουργήσει έναν εξαιρετικά ισχυρό συναισθηματικό δεσμό και να έχει ριζώσει την πεποίθηση πολύ έντονα. Αν θέλετε να προχωρήσετε και να αλλάξετε, θα πρέπει να έχετε τη δύναμη και το θάρρος να κάνετε αυτή την αλλαγή στη σκέψη και να υιοθετήσετε τη νέα πεποίθηση.
6. Εφαρμόστε την στην πράξη
Αναλάβετε δράση και αρχίστε να εφαρμόζετε πράγματα που υποστηρίζουν τη νέα σας πεποίθηση. Αν η περιοριστική σας πεποίθηση σας έλεγε ότι ήσασταν «πολύ μεγάλη για να αρχίσετε να γυμνάζεστε», αντί γι’ αυτό αρχίστε να υιοθετείτε την πεποίθηση «Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε» και στη συνέχεια, σήμερα, πηγαίνετε για έναν 15λεπτο περίπατο για να αρχίσετε να γυμνάζεστε και δημιουργήστε μια συνήθεια από εκεί και πέρα.
Η προσαρμογή του εαυτού σας στις νέες πεποιθήσεις σας σημαίνει ότι δημιουργείτε στο μυαλό σας την πραγματικότητα που θέλετε για τον εαυτό σας, οραματιζόμενοι τα αποτελέσματα που θέλετε να επιτύχετε. Ο οραματισμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργήσετε προσμονή. Θα βιώσετε νοητικά το αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε. Με αυτό, θα στέλνετε συμβατά σήματα στον εγκέφαλο σας, κάνοντας τον να δουλεύει για εσάς.
Πώς βοηθάει η καθοδήγηση στη διαδικασία εξάλειψης των περιοριστικών πεποιθήσεων;
Εκτός από τα παραπάνω βήματα, ένας άλλος εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος για να ανακαλύψετε και να ξεπεράσετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις σας είναι με την υποστήριξη του mentoring και του coaching.
Αυτή η μεθοδολογία διαθέτει διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην αναζήτηση της ατομικής ανάπτυξης. Μέρος αυτής της διαδικασίας είναι η ανακάλυψη της αυτογνωσίας (στο coaching) και η παρακίνηση, η μάθηση και η κατανόηση από όσους έχουν εμπειρία επιτυχίας (στο mentoring).
Όταν συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας μέσω των πεποιθήσεων σας, θα ανακαλύψετε ότι μπορείτε να απομακρύνετε τις τοξικές σκέψεις που προηγουμένως σας εμπόδιζαν να επιτύχετε τους στόχους σας. Όταν ένας προπονητής ή μέντορας αρχίζει να εστιάζει στις ικανότητες σας και στο πώς αυτές μπορούν να αναπτυχθούν, θα σας ενθαρρύνει να εξαλείψετε τις περιοριστικές πεποιθήσεις και να επιτύχετε τους στόχους σας.
Δείτε, ακούστε και νιώστε στο μυαλό σας το αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε. Εξασκηθείτε σε αυτή την άσκηση κάθε μέρα για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Θα παρατηρήσετε τα οφέλη που θα φέρει αυτή η απλή άσκηση στη ζωή σας.
Με πληροφορίες από: pushfar.com
Κεντρική φωτο: pexels.com/Pixabay