Του Χαράλαμπου Καραπάνου

Πόσα πρωτόγνωρα δε βιώσαμε στο έτος που αφήνουμε πίσω μας. Καταστάσεις που ουδέποτε θα φανταζόμασταν ότι μπορεί να γνωρίσουμε ως πρωταγωνιστές σε ένα, εκτός κινηματογράφου και εντός της πραγματικής ζωής, εξελισσόμενο καρέ πράξεων.

Πορευτήκαμε πολλές στιγμές με ανείπωτο φόβο και θλίψη, πόνο, αβεβαιότητα, αδυναμία προγραμματισμού και στερηθήκαμε τα βασικά μια καθημερινότητας που άλλοτε φάνταζε δεδομένη, ενώ τέθηκαν σε αναστολή ελευθερίες και δικαιώματα για να προστατέψουμε το ιερό αγαθό, το θεμελιώδες δικαίωμα της ζωής.

Χάσαμε τις αγκαλιές, τα φιλιά και ακόλουθα τα χαμόγελα, τη φυσική παρουσία. Μεταφερθήκαμε αποκλειστικά σε έναν εικονιστικό κόσμο μιας ψηφιακής πραγματικότητας. Οι αισθήσεις εξέλιπαν -στις μεταξύ μας σχέσεις- και οι εικόνες έγιναν μάλλον ο μόνος τρόπος έκφρασης και επαφής. Στερηθήκαμε τη παρουσία των δικών μας ανθρώπων, πορευτήκαμε πολλές φορές στην απόλυτη μοναξιά. Πιέστηκε η ψυχή μας και ποδοπατήθηκαν τα όνειρά μας. Χάσαμε ανθρώπους μας, πόνος ανείπωτος.

Μα τώρα, είμαστε ίσως πιο ανθρώπινοι από ποτέ γιατί μάθαμε ή θυμηθήκαμε ότι η ανθρωπότητα είναι πάνω στο ίδιο καράβι και οι τύχες μας είναι τόσο συνυφασμένες. Τόσο ίδιοι είμαστε όλοι αν και τόσο διαφορετικοί. Τόσο ίσιοι είμαστε όλοι αν και ζούμε τόσο ανόμοια. Τόσο κοντά είμαστε όλοι αν και οι αποστάσεις είναι τόσο μακρινές. Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ενδοσκόπηση, να αναζητήσουμε τι έχει πραγματικά αξία για εμάς και τι προσδοκούμε. Είχαμε την ευκαιρία αισθανθούμε την ανάγκη να γίνουμε πιο αλληλέγγυοι, πιο άνθρωποι και να απελευθερωθούμε από τη φιλαυτία και τον ατομοκεντρισμό μας.

Και τώρα στην Ανατολή του νέου έτους 2021 οι ελπίδες για την ανθρωπότητα θεριεύουν γιατί ευχόμαστε τα πιο ουσιαστικά, τα μόνα απαραίτητα για να εκτιναχτούμε ελπιδοφόροι στο μέλλον. Πιο πανανθρώπινα, πιο μαζικά, πιο ενωμένα από ποτέ σαν μια γροθιά όλοι οι άνθρωποι όλης της γης ζητάμε ένα νέο έτος με υγεία, αγάπη και ειρήνη στις ψυχές μας. Να βγούμε από το ζόφο στο φως και να θεριέψει το χαμόγελο στα πρόσωπά μας. Να επαναφέρουμε στην πραγματικότητα μας τα απλά που είχαμε κατακτήσει και τα στερηθήκαμε και πιο ελεύθεροι από ποτέ να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον με πίστη και αισιοδοξία! Καλή χρονιά!

*Ο Χαράλαμπος Καραπάνος είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου και του Δικηγορικού Συλλόγου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Γερμανίας, μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Πολιτικής FDP Σλέσβιχ-Χόλσταϊν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *